Цената на петрола отново пое надолу

Цената на петрола отново започна да спада след известно възстановяване, след като излязоха данните за индустриалното производство в Китай през октомври, които показаха забавяне на ръста до 7,7%, предава WBP Online.

Цената на фъчърсите на лекия суров петрол (WTI) се понижава с 0,4% до 76,89 долара за барел в края на сесията в Азия, докато сортът брент поевтинява с 0,7% до 79,86 долара за барел.

В сряда цената на лекия суров петрол удари 3-годишно дъно, а тази на брента – 5-годишно, след като американското Министерство по енергетиката (EIA) понижи прогнозата си за цените на „черното злато“ за тази и следващата година.

Сега погледът на инвеститорите е отправен към данните за петролните запаси в САЩ, които се очаква да нараснат с 1 млн. барела на ден до 381,2 млн. барела през миналата седмица. EIA ще обяви официалните резултати по-късно през деня.

В сряда Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви рязък спад на производството си на суровината през октомври. Някои от водещите производители в ОПЕК като Саудитска Арабия и Кувейт се противопоставят на идеята за намаляване на производството, като вместо това предлагат понижаване на износните цени, докато други членове като Либия, Венецуела и Еквадор призовават за действия с цел да се спре по-натъшното поевтиняване на суровината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *