Акция на седмицата – Пампорово АД

Акциите на Пампорово АД спечелиха златото в класацията за Акция на седмицата в организираната за трета поредна седмица рубрика на Investor.bg. За подгласници в седмицата от 31 октомври до 6 ноември са обявени книжата на КРЗ Одесос, Пловдив БТ и Албена.

Началото на ноември и застудяването на времето накара част от инвеститорите на БФБ-София да потърсят подслон за своите капитали по по-високите части на България, а именно зимните курорти. Страната ни се очертава като туристическа дестинация и това оказва влияние както на инвестициите, така и на приходите от местата за отдих.

Нетната неконсолидирана печалба на Пампорово за деветмесечието на годината е 1,222 млн. лв. в сравнение с 3,826 млн. лв. за същия период на миналата година. През третото тримесечие на тази година „Пампорово” АД започва изграждането на пет нови писти с дължина пет километра, за което дружеството е получило 20-годишно право на ползване на земята.

„Въпреки че зимните курорти носят по-малката част от приходите на българския туризъм (20-25%) в сравнение с летните курорти, значението им за националната икономика е безспорно. Очаква се с разрастването на строителството и инвестициите в тях да станат още по-привлекателни като места за отдих и почивка. Въпреки че интересът е фокусиран предимно върху Банско заради съвременните ски съоръжения и масираната реклама в чужбина, вниманието все повече се насочва и върху Пампорово, където истинският строителен бум се очаква през следващата година“, каза за Investor.bg Велизар Благоев от ИП Маклер – 2002 АД.

„Най-голямото ограничение е скиорският капацитет, но той може да се разрасне значително с изграждането на спортно-туристически център “Перелик”, които ще включва 25 км писти, 16 нови лифта и 8 ски влека с общ капацитет 10 хил. скиори. В момента Пампорово разполага с около 17,6 км писти. Все още новото строителство обхваща предимно хотелите, но след стартиралите тази година проекти за жилищни ваканционни комплекси, може да се направи предположението, че те ще са определящи за типа застрояване в курорта и региона в следващите няколко години,“ допълни Благоев.

За седмицата акциите на дружеството отбелязаха повишение от 14,11 на сто до 22,96 лв. В края на петъчната борсова сесия офертите по позицията останаха на ниво от 23,05 лв. купува и 23,45 лв. продава.

Печалбата на КРЗ Одесос в размер на 6,91 млн. лв., или 11,77 лв. на акция, спрямо 6,12 млн. лв. (10,43 лв. на акция) според неконсолидирания отчет на дружеството бе в основата на повишението до рекордните 99,99 лв. по време на търговската сесия от четвъртък. За седмицата варненското дружество за кораборемонт и свързаните с него дейности добави 0,52 на сто към стойността на книжата си до средна цена от 95,35 лв.

С ръст от 22,50 на сто за седмицата до средна цена от 16,77 лв. акциите на Пловдив БТ заслужиха мястото си сред подгласниците на Пампорово като акция на седмицата. Печалбата на пловдивския производител на тютюн според неконсолидирания деветмесечен отчет възлезе на 11,17 млн. лв., спрямо 1,28 млн. лв. за година по-рано.

Албена АД добави 4,21 на сто към пазарната си капитализация за последната седмица, след като дружеството повиши нетната си неконсолидирана печалба за деветмесечието с 14,5 на сто до 24,6 млн. лв. Ръстът се дължи в най-голяма степен на покачването на нетните приходи от продажби.

20,57% от дружеството са собственост на Албена Инвест Холдинг, което несъмнено ще се отрази и на печалбата на холдинга. При дружествата от този тип брокери и инвеститори отдават по-голямо значение на консолидираните отчети. Акциите на Албена Инвест поскъпнаха с 6,21 на сто до 14,70 лв.

През изминалата седмица SOFIX добави 32,62 пункта, или 3,98 на сто, до 851,75 пункта, докато BG40 се повиши с 0,01 пункта до 135,66 пункта.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в акциите на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.

От: Кристиян Костов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *