Акция на седмицата – Стара планина Холд

От: Кристиян Костов

Акциите на Стара планина Холд АД са поредният, шести победител, в седмичната рубрика на Investor.bg за Акция на седмицата.

За последните пет борсови сесии книжата на холдинговото дружество не отчетоха голямо повишение, но обявените финансови резултати за деветмесечието на 2005 г. показаха, че дружеството се развива добре и е в позиция да привлича нови инвеститори.

Подгласници за изминалата седмица са книжата на Холдинг Кооп – Юг, ХД Пътища и включените в изчислението на BG40 туристически дружества – Албена АД, Слънчев бряг, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена Холдинг и Ривиера.

Холдингът бе един от първите, който обяви консолидираните си резултати, като показа печалба в размер на 2,91 млн. лв., спрямо 1,4 млн. лв. за съответния период на миналата година.

„След като през седмицата бе публикуван междинният консолидиран отчет за деветмесечието на Стара планина холдинг АД, акциите на дружеството отбелязаха повишение с около 3,5% само за един ден. Според изнесения отчет, ръстът в приходите от продажби е 20%, а нетната печалба бележи ръст от 108% в сравнение със същия период на миналата година“, каза за Investor.bg Апостол Апостолов от ИП ТиБиАй Инвест ЕАД.

„Проблемът е, че в момента търговията на БФБ е в летаргия от месеци насам, а както се казва една птичка пролет не прави. Надявам се, че при потвърждение на добрите очаквания за междинните консолидирани отчети и на повечето от останалите холдинги, може да видим известно раздвижване в търговията с тези дружества”, допълни брокерът.

Според Апостолов, това е единственият холдинг притежаващ акции от шест публични дружества и по този начин всеки един от участниците на пазара може много лесно да си направи необходимите изводи за финансовото състояние на холдинга във всеки един момент.

Спрямо показателите на останалите сходни на Стара планина холдинг дружества, то се нарежда на едно от първите места по приходи и нетна печалба, и като едно от малкото, които все още се търгуват под балансова стойност.

За седмицата от 21 до 25 ноември книжата на холдинга поскъпнаха с 1,64%, до 14,85 лв., а офертите в края на петъчната сесия останаха на нива от 14,85 лв. купува и 15,00 лв. продава.

Дни преди публикуването на консолидирания отчет за деветмесечието на 2005 г., бе сключена сделка с ХД Пътища на историческия максимум от 800 лв. За петте борсови сесии книжата на холдинга добавиха 6,43%, до средна цена от 778,90 лв.

Само за последните две седмици холдинговото дружество подписа два договора с Областното пътно управление на Монтана за текущ ремонт и зимно поддържане на републикански пътища на територията на Монтана и Берковица на обща стойност 1,387 млн. лв. и придоби 100% от капитала на “Пътно поддържане – Оряхово” ЕООД.

След като през изминалата седмица книжата на Холдинг Кооп – Юг поевтиняха с 42,36%, през тази те добавиха 120,43 на сто, до средна цена от 5,07 лв., като сделка бе сключена и на историческия максимум от 5,59 лв.

В четвъртък (24 ноември) бе последната дата за сключване на сделки с акциите на холдинга, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в Общото събрание на акционерите. Самото събрание ще се проведе на 12 декември, като основна точка в дневния ред е учредяване на дружество със специална инвестиционна цел.

От понеделник до петък BG40 се понижи с 0,01 пункта, до 133,84 пункта, като в основата на спада бяха включените пет туристически компании. С най-голям спад за седмицата се отчете Ривиера, загубила 5,06 на сто от пазарната си капитализация, докато Св. Св. Константин и Елена Холдинг и Слънчев бряг поевтиняха съответно с по 4,83 и 2,9%, до 19,50 и 19,08 лв.

От: Кристиян Костов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *