Финансов мастодонт държи една четвърт от пазара у нас

Банка върти парите на милион българи

УниКредито взе и част от ДЗИ, притежава “Биохим”, “Хеброс” и Булбанк

Концентрация на капитала бележи последните години на миналия век и началото на новото столетие. Този процес е особено активен в банковата система. Създаването на мегаинституции е най-сигурният начин да се отговори на лютата конкуренция на пазара. И докато малките родни банки все още се чудят дали да се сливат и окрупняват, големите мастодонти вече стигнаха до България.

Италианската финансова групировка УниКредито е сред най-активните участници на пазара на сливания и поглъщания в Европа. През миналата седмица Софийската фондова борса регистрира поредната придобивка на италианците у нас – те получиха 24,84%, или 12 414 300 броя акции, от ДЗИБанк. Взеха и 13,05 на сто от застрахователното дружество ДЗИ, което е равно на 503 712 акции. Сделката с книжата от финансовата група на Емил Кюлев бе финализирана в средата на юни. Акциите са прехвърлени в Централния депозитар на 17 ноември – двайсет дни след убийството на банкера.

На 8 ноември пък българската Комисия за защита на конкуренцията разреши сливането на УниКредито и втората по големина германска банка HVB (Хипоферайнц банк). Според комисията „концентрацията на стопанска дейност между двете банкови институции не води до установяване или засилване на господстващо положение и не пречи на ефективната конкуренция на съответния пазар“. Българското участие в сделката са родните банки Булбанк и „Биохим“, които са част от групите съответно на УниКредито и HVВ. Според споразумението за обединение срокът това да стане е 5 години. Междувременно „Биохим“ купи „Хеброс“. Така към мегаинституцията у нас се присъединяват четири банки – „Биохим“, „Хеброс“, Булбанк и част от ДЗИБанк. Така италианската групировка вече контролира 21,7% от банковия пазар в България чрез трите банки, които притежава у нас (без ДЗИБанк). Общата сума на активите на първите три институции е 3,3 млрд. евро, или 6,45 млрд. лв. Данните са на БНБ към края на септември. В мегабанката ще работят 4300 служители. Делът на българския пазар в корпоративното финансиране е 22,6 на сто, което прави раздадени кредити за 1,32 млрд. евро (2,59 млрд. лв). Привлечени са средства на 20,9% от всички вложители в страната, или над 3,96 млрд. лв. (2,02 млрд. евро). Обединението обслужва повече от 1 милион клиенти в 324 клона в цялата страна.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *