Албания – новата звезда на пазара на ваканционни имоти

Албания изгрява като новата звезда на пазара на ваканционни имоти. Страната предлага километри девствени плажове покрай Адриатическо море. Две от основните дестинации в Албания са ваканционният град Дуръс и близкият курорт Голем, като от тях Дуръс е по-застроеният с хотели, барове и ресторанти.

Интересът на чуждестранните инвеститори в имоти и купувачите на ваканционни жилища стабилно расте, пише онлайн изданието Global Property Guide. По принцип Албания се счита за по-тиха и спокойна алтернатива на други по-претъпкани туристически дестинации.

Броят на посетителите вече е значителен: през 2014 г. посещенията на чужденци в страната са нараснали с 12,8% на годишна база до над 3,67 млн., сочат данни на държавния статистически институт INSTAT. Над 85% от чуждестранните посещения са реализирани чрез наземен транспорт, 9% – с морски, а останалите 5% – по въздух.

„Бъдещето изглежда хубаво за Албания. Предвид растящия брой чужди туристи и новите полети страната изглежда ще се налага като туристическа дестинация“, коментира Питър Уолш от местния комплекс Lalzit Bay Resort and Spa. „Едно от най-големите предимства на Албания, освен културно-историческото наследство, мекия средиземноморски климат и изумителните плажове, са ниските разходи за живот“, допълва той.

Огромен потенциал

Подобрението на жилищния пазар може отчасти да се обясни с предлагането на нови полети към Албания и ниските разходи за живот.

„Определено виждаме растящ брой запитвания от хора, които се интересуват от покупката на имот в крайбрежния регион Lalzit Bay както за собствено ползване, така и заради инвестиционния му потенциал“, посочва Питър Уолш. „Албания се оказва популярен избор за купувачите от различни държави“, казва още той.

В първия луксозен курорт в страната Lalzit Bay Resort and Spa цените на апартаментите с една и две спални започват от 35 хил. евро, докато вилите с три или четири спални се продават за около 360 хил. евро. Курортът се намира на 30 минути от Дуръс и включва също ресторанти и барове, плажен клуб, тенис кортове и бутикови магазини.

Местният пазар остава слаб

До голяма степен пазарът в Албания се развива на две скорости. Вътрешното търсене, т.е. като се изключат туристите, остава потиснато, а ипотечният пазар продължава да се свива. През август общият обем жилищни заеми е намалял с 0,2% до 102,71 млрд. албански лека (741,7 млн. евро) спрямо същия период на миналата година, сочат данни на централната банка.

Цените на имотите са нараснали над 4 пъти за периода от 1996 до 2006 г., сочат данни на базираната в Тирана агенция за имоти Inf-93. Въпреки това от 2010 г. насам цените се понижават.

Пазарът на имоти в Албания все пак показва известни признаци на подобряване. От началото на годината до края на второто тримесечие на 2015 г. индексът на жилищните цени се е повишил с 2,3% в реално изражение за разлика от годишния спад от 3,7% през предходното тримесечие, благодарение на подобреното потребителско доверие и облекчените условия по ипотечното финансиране, отчитат от албанската централна банка.

Въпреки това жилищните цени остават с около 20% под пиковите си равнища, достигнати през 2010 г.

Индексът на разходите за жилищно строителство се повишава с 0,43% на годишна база през второто тримесечие на 2015 г., сочат данните на INSTAT. На тримесечна база индексът се повишава с 0,28% през второто тримесечие.

В Албания няма ограничения за чуждестранните купувачи на частни жилищни имоти, с изключение на земеделската земя.

Около Дуръс има и по-закътани плажове. Снимка: архив Ройтерс

Общата площ на жилищата, за които са издадени разрешителни през 2014 г., е нараснала с 35,8% на годишна база до 979 хил. кв. м.

Ипотечното финансиране в страната продължава да се свива на фона на слабото вътрешно търсене. Обемът на ипотечния пазар се е понижил до около 7,34% от БВП през миналата година спрямо 7,54% през 2013 г. и 8,56% през 2009 г. От всички жилищни заеми 59% са деноминирани в евро, 40% – в албански лекове, а останалите 1% – в щатски долари. Основният лихвен процент е 2%, като беше намален с 25 базисни пункта през януари.

Жилищните наеми остават с 16,2% под пиковите си равнища от 2010 г., като са паднали с 6,3% през първото тримесечие на годишна база, сочат данните на централната банка. В реално изражение спадът е 0,3% от началото на годината до края на второто тримесечие.

Доходността от наеми е умерена, като се оценява на около 5% до 7% годишно. Купувачите на имоти разчитат повече на капиталовото поскъпване, отколкото на доходите от наем, за да постигнат добра възвръщаемост на инвестицията си.

Пазарът на наеми в страната е малък и обслужва основно чужденци като студенти и дипломати. Поради приватизацията на държавните жилища след падането на комунизма Албания е „страна на собственици на жилища“ (т.е. делът на собствениците е висок, както и в България – бел. ред.).

Слаб икономически ръст, висока безработица

През второто тримесечие на 2015 г. албанската икономика е нараснала с 2,53% спрямо същия период на миналата година благодарение на възстановяването на строителството и енергийния сектор, отчитат от INSTAT.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономиката на страната да се разшири с между 2,5% и 3% тази година, след като БВП се повиши с 1,9% през 2014 г., 1,4% през 2013 г., 1,6% през 2012 г., и 2,5% през 2011 г. Тези темпове са значително по-слаби от средния годишен растеж от 7,3% зa периода между 1998 и 2005 г.

Албанската икономика се подкрепя в голяма степен от паричните преводи на емигранти, работещи в Гърция и Италия.

Безработицата остава устойчиво висока на ниво от 17,3% през второто тримесечие. Равнището през миналата година беше най-високото от 15 години. Инфлацията се очаква да достигне 2,15% тази година спрямо 1,6% през 2014 г., прогнозират от МВФ.

В страната има залежи на петрол, газ, въглища, желязна руда, както и хидроенергиен потенциал, като всички те остават в голяма степен неоползотворени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *