Бил Гейтс и трите технологии, които ще спасят света

Бил Гейтс обяви създаването на обединение, включващо група от инвеститори, сред които се нареждат имената на Марк Зукърбърг, Джордж Сорос и Ричард Брансън.

Целта е да се финансират компании, разработващи технологии, които ще разрешат енергийната криза, пред която е изправено човечеството и ще минимизират негативните ефекти от климатичните промени.

С други думи, ако векове наред човекът правеше пари от бизнес, който разрушаваше планетата, то сега предстоят векове наред, в които човекът ще инвестира в технологии, с които ще се опита да спре Апокалипсиса.

Бил Гейтс описва три технологии, които ще спасят света. Към днешна дата те са рискови и все още се развиват, но потенциалът им е огромен.

Соларната химия: Светият граал на химията на XXI век

През последните години учените разработват технология, позволяваща осъществяването на изкуствена фотосинтеза. Тя ще превръща светлината в химично гориво, което можем да складираме.

Технологията използва фокусирана слънчева светлина, която разделя водата на нейните съставни елементи – водород и кислород с катализатор, например цинк. А водородът може да се използва за гориво.

„Соларната химия ще ни постави на пътя към декарбонизирането на енергийния и транспортния сектори. Тя също така ще помогне за решаването на многото проблеми със съхранението на горивата,“ смята Бил Гейтс.

Ново поколение батерии

Енергийната криза изисква не просто възможности за добиване на енергия, но и нейното съхраняване. Вятърната и слънчевата енергия са по същността си непостоянни, затова е напълно логично човечеството да търси начини да ги складира. Когато няма ветрове, когато няма много слънце – какво правим в такива моменти? Съхраняването на енергията е повече от наложително.

Това ще бъде възможно благодарение на новото поколение батерии, които ще са големи по размер – като аквариуми или басейни за плуване и огромни като капацитет. Те ще имат завидна продължителност на живот – много по-голяма от тази на литиевойонните батерии, смята Гейтс.

Соларна боя – всяка повърхност се превръща в соларен панел

Концепцията зад соларната боя е да генерира слънчева енергия по-евтино и по-лесно. Почти всяка една повърхност може да бъде трансформирана в евтин соларен панел – покриви, коли, мобилни телефони, стени.

Соларната боя представлява технологично подобрена боя, която е чувствителна към светлината и ултравиолетовите лъчи. Това генерира електричество и вече е създадена като прототип от учени от Шефийлдския университет, от университетите в Сан Диего и Калифорния и Lucelo Technologies в Тексас.

Освен в технологии за ограничаване на климатичните промени и по-евтина енергия, Гейтс инвестира и в разработването на лекарства срещу болести като маларията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *