Тунел на „Струма“ поставя абсолютен рекорд по скъпо строителство у нас

Пробиването на тунел от 2 км по магистрала „Струма“ заедно с още около 2.5 км подходи към него се очертава да бъде най-скъпото пътно строителство у нас. Прогнозната цена от 250 млн. лева без ДДС е посочена в обявата за избор на строителна компания, която трябва да изпълни общо 4.5 км от аутобана към Гърция. Досега рекордът за най-висока цена се държеше от магистрала „Люлин“.

Националната компания за стратегически инфраструктурни проекти – звеното към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което отговаря за новите магистрали, вече пусна обществена поръчка. Тя е за проектиране и строителство на част от трасето, в което основната работа е прокопаването на тунел при село Железница. Както в. „Сега“ писа, преди време държавата се отказа от идеята да строи 15-километров тунел през Кресненското дефиле. Приет беше алтернативният вариант от редуващи се виадукти, къси тунели и открити участъци. Оставащите участъци от „Струма“ между Благоевград и Сандански от 64 км са разделени на три отсечки. Това са Благоевград-Крупник, Крупник-Кресна и Кресна-Сандански. Проектът за тунел „Железница“ е част от лота Благоевград-Крупник. За него беше взето решение да бъде отделен в самостоятелен проект.

Прогнозната стойност е определена на 250 млн. лева без ДДС. Това са около 128 млн. евро и се получава цена от около 25.6 млн. евро на километър.

Най-скъпото пътно строителство у нас досега е 20-километровата магистрала „Люлин“. При нейното строителство имаше неколкократни корекции и в крайна сметка цената стигна до около 200 млн. евро. Тя се състои основно от тунели и затова е сравнима с участъка, който трябва да се изгражда на „Струма“. В крайна сметка километър от трасето на „Люлин“ прехвърли 10 млн. евро на километър.

Според обявата се търси изпълнител за общо 4.46 км от аутобана – 2 км тунелна част с две еднопосочни тръби и 2.46 км открит път. Така този тунел ще стане най-дългият в България, като в момента първенството се държи от тунела „Витиня“ и неговите скромни 1.1 км. Ще се изпълняват и изкопни и асфалтови работи, ще се правят отводнителни системи, ще се изграждат интелигентна транспортна система, диги, бетонови и стоманобетонови подпорни стени с обща дължина от около 670 м, 3 мостови съоръжения с обща дължина 660 м, селскостопански подлез и пътища за достъп.

Заложените параметри за „Струма“ изглеждат доста завишени не само спрямо „Люлин“. Любопитно е, че най-дългият автомобилен тунел в света, макар и прокопан само с една тръба, струва в пъти по-малко от прогнозата за българския. Това е норвежкият „Лаердал“, който свързва Осло с Берген и е завършен през 2000 г. Дълъг е 24.5 км. Той е доста сложно съоръжение, с отбивки – пещери на всеки 6 километра. Оценките за строежа на „Лаердал“ варират по различните източници между 100 и 139 млн. евро. Или между 4.1 млн. и 5.7 млн. евро на километър. Дори и да отчетем факта, че българският тунел ще се състои от 2 успоредни тръби, т.е. ще се прокопават реално два тунела, разликата в цената в полза на норвежкия продължава да е в пъти.

При така оповестените прогнозни цени не е ясно какво ще спести държавата. А когато правителството се отказа от скъпия вариант за 15-километров тунел през Кресненското дефиле, оценяван на близо 1 млрд. евро, основният мотив бе да се спестят средства, с които да се продължи строителството на участъци от магистрала „Хемус“ след Ябланица.

От регионалното министерство коментираха пред „Сега“, че това е само предварителен бюджет и че е важно какво ще предложат строителите в офертните книжа. Според обявата ще се търси икономически най-изгодната оферта, като цената ще има по-голяма тежест. Офертите ще се събират до 25 януари. Кандидатите осигуряват гаранция от 1% от прогнозната стойност. Трябва да докажат и финансов ресурс от 20 млн. лева за материали, консумативи и заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *