Албания получи статут на кандидат-член на ЕС

Европейският съюз (ЕС) постави Албания на пътя на членството в общността днес, като присъди на балканската държава статут на кандидат-член, съобщава Ройтерс.

Годините на политическа поляризация забавиха демократичните реформи в Албания. Смяната на правителството през септември миналата година обаче откри пътя за подкрепяния от ЕС тласък на реформите, посочва информационната агенция.

„Поздравления за статута на кандидат-член на ЕС, който получихте. Това е потвърждение на усилията за реформи и насърчаване за още промени“, коментира в Twitter еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

Албания ще трябва да отговори на допълнителни условия за реформи, преди действително да започне преговори за влизане в ЕС. Процесът е продължителен и има за цел да хармонизира законите на кандидатите за членство в блока с правилата на ЕС, като може да отнеме много години.

Ще трябва да се преодолее и неохотата на някои от държавите от блока за разширяването му, подхранвана от опасенията за допълнителни разходи, евроскептицизма и разочарованието от напредъка на най-новите членки – България и Румъния.

В Албания, точно както и в България и Румъния, корупцията и организираната престъпност са основен проблем, подчертава информационната агенция.

Освен Албания, към европейско бъдеще поглеждатСърбия, Македония и Черна гора, които също имат статут на кандидат-член.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *