ЕС спря процедурата за свръхдефицит срещу 6 държави

Шест държави-членки на ЕС имат повод за радост – процедурата за свръхдефицит от ЕС срещу тях бе прекратена, тъй като дефицитът им е минал изисквания праг от 3%. Въпросните шест страни, чието излизане от процедурата беше предложено от Европейската комисия, са Белгия, Австрия, Холандия и Словакия, и четирите членки на еврозоната, както и Дания и Чехия, които не са част от нея,съобщава БГНЕС.

Това решение намалява „броя на страните с процедура за свръхдехицит от 24 преди три години на 11 днес“, заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен на пресконференция след края на срещата на финансовите министри в Люксембург.

Това показва, че „нашите реформирани бюджетни правила работят и подобряват солидността в дългосрочен план на публичните финанси в Европа“, подчерта Рен. Той участва в последната си среща на финансовите министри като комисар преди да напусне поста си, за да стане депутат в Европейския парламент.

Сред 11 държави, които остават подложени на процедура за свръхдефицит, са Франция, Ирландия, Полша, Португалия, Словения и Великобритания. Малта трябва да приведе дефицита си в съответствие с европейските бюджетни правила още тази година, а четири други имат срок до 2016 г. да го направят – Кипър, Гърция, Испания и Хърватия.

Процедура за свръхдефицит не е предприемана срещу България, Германия, Естония, Финландия, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Латвия, Румъния и Швеция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *