Алваро Перейра: Има опасност световната икономика да изпадне в рецесия

Има сериозна опасност световната икономика да изпадне в рецесия, предупреди в интервю за „Хоризонт“ икономистътАлваро Перейраот Организацията за икономическо сътрудничество и растеж. Единственият начин да противодействаме на задаващата се нова криза е да се увеличат инвестициите. През седмицата организацията свали драстично прогнозите си за световната икономика и изрази огромни притеснения за развитието на световната търговия.

Ние намалихме прогнозата си за световния растеж от последните месеци, най-вече заради два фактора. Първият от тях е, че ръстът на световната търговия се забавя и е доста под нивото от предишни години. За тази година се очартава ръст около два процента. А във всички предишни случаи, когато световната търговия е била под два процента, светът е бил в рецесия. Разбира се, ние не казваме, че в момента сме в рецесия. През последните 50 години обаче това се е случвало пет пъти.

Вторият фактор, който всъщност е свързан с първия, е забавянето на икономиките в развиващите се пазари. Реално ние имаме рецесия в Бразилия, където икономиката се свива с три процента. Също така имаме и рецесия в Русия, където спадът в икономиката е още по-голям – 4%. Не бива да подценяваме и това, което в момента се случва в китайската икономика. Тя също се забавя.

Според Алваро Перейра всичко това води до намаляване на стокообмена:

Само ще отбележа, че вносът в Бразилия е намалял с 10%, при Русия обемите са с 20% надолу. При Китай също има драматично свиване. Всъщност, около 1/3 от намалението идва заради състоянието на китайската икономика. Ето защо виждаме сериозно намаление на световната търговия.

В комбинация с това, в развитите икономики няма достатъчно инвестиции. Това ни кара да мислим, че до края на 2015 и в началото на 2016 год. нещата няма да отиват в добра посока. И още по-важно е, че рисковете за изпадане в ресеция се увеличават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *