Алексей Петров: Една от причините за престоя ми в ареста бе банковото лоби

София /КРОСС/ Взел съм необходимите мерки, за да се погрижа за здравето си. Смея да кажа, че не само ми се влоши здравето, но ме накараха и да страдам, като ми се отлагаше лечението и това да получа точната диагноза. Това заяви по Канал 3 баретата Алексей Петров в отговор на въпрос на водещия Сашо Диков. Той допълни, че ще бъде опериран в началото на ноември.
Алексей Петров не спести, че е имало сериозен сигнал за неговото унищожаване, за което от затвора са предупредили прокуратурата. Той каза още, че знае силата на информацията и за това „няма да си позволя като Цветанов да засили ескалацията на напрежението, надявам се, че той ще преустанови саморазправата“.
Това дело е безпрецедентно. Аз съм го квалифицирал като „политическа поръчка“, бих си позволил да говоря повече, когато влезе в съда обвинителния акт, каза Алексей Петров.
Министър Цветанов реши, че по негов начин ще проведе битка с престъпността, под маската на тази битка се поставят цели за елиминиране на бизнес опоненти, в това число лична саморазправа, бе категоричен Алексей Петров.
Когато казах, че Бойко Борисов е подведен, имах предвид политиците, които демонстрират подкрепа на ГЕРБ, посочи Петров. Според него справката, представена още на първото дело, е изцяло изфабрикувана.
Една от причините за престоя ми в ареста бе заради банковото лоби, каза Алексей Петров. Той вижда като една от причините да бъде в ареста през последните месеци предложението му за пазарната мярка за сваляне на лихвите по кредитите.
Разбрах, че са засегнати интересите на Търговска корпоративна банка, там са половината пари – около 480 милиона лева, на държавата и СИБАНК, каза Петров.
В отговор на въпрос „Каква е истината за SMS-ите между Алексей Петров и Бойко Борисов“, Алексей Петров заяви:
„Аз избягвам това да се коментира, някои от тях са по повод на отговорни ангажименти и са част от делото, на по-късен етап може да ги коментирам. През всички години сме имали различни отношения. Позволих да заявя, че ще опонирам на премиера в частта икономика и сигурност и някои хора решиха, че това е опасно и могат да ме квалифицират по това изявления като враг на премиера и държавата“, каза Алексей Петров. При г-н Борисов сме водели много разговори за икономиката, сигурността и спорта и сме взаимодействали, като например при кризата с боклука, каза още Петров.
Допускът с гриф „Строго секретно“ от 2008 година ми бе разрешен от съответните служители, като категорично съм минал най-детайлна проверка, имах една единствена пречка за излизане от една фирма, но предоставих документи. Допускът ми бе отнет непосредствено след явяване на Комисията за контрол на ДАНС в парламента. Аз тогава разясних детайлно постоталитарният модел за отстраняване на неудобни хора, по време на управлението, когато е бил премиер Иван Костов. Да, илюстрирал съм този модел, дал съм конкретни имена и действия, включително и за изтичане на конкретна информация от ДАНС, коментира Алексей Петров.
На Антон Петров му се осъществява репресия единствено и само заради мен, заради това, че имаме близки отношения. Той бе пришит към тази престъпна група „Наглите“, ако има такава, каза Алексей Петров. Сега разбирам, че му се готви трети арест в провинцията, за да се заобиколи Софийски градски съд.
Но добрата новина е, че съдът отстоява своята независимост.
На въпрос дали Алексей Петров е пуснат срещу 5 милиона на свобода, както пише „Уикенд“, самият Петров заяви, че изданието изпълнява поръчка, мотивирана още при ареста му. И „това са лихвите, свързани с финансови интереси от Нова медийна група“, но не мога да се разсърдя на журналистите, каза Петров. Да, ресурсът на държавните фирми в Корпоративна банка е голям. Да, Корпоративна банка е рекламодател на тези издания, допълни той.
На въпрос дали 2% от стойността на парите в банките на държавните фирми се връщат като рушвет към управляващи, Алексей Петров каза: „Ако кажа не, ще е несериозно, ако коментирам точните проценти, правени са опити да се анализира тази информация, което принципно е било трудно, ако се прояви инициатива, мисля си, че за минал период може да се потърси и такава логика“.
Относно апартаментите на вътрешния министър Цветан Цветанов, Алексей Петров каза, че той е придобил двата апартамента в Изток в периода, когато е бил на обществени места на работа, което някак си е съмнително за човек, който не получава доходи.
Алексей Петров не скри, че е подкрепял в началото идеите на ГЕРБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *