Алексей Петров: Не знам кой е ”стратегът” на подслушването

Алексей Петров обяви, че зад скандала със СРС-та стои професионалната и политическа некадърност на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Петров каза това пред журналисти на излизане от Националната следствена служба, където днес бяха прецизирани обвиненията срещу него по делото „Октопод“, предаде „Фокус“.
Той се спряга за близък до в. „Галерия“, който изнася записите на разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, Бойко Борисов, Симеон Дянков и други хора от властта.

На въпрос на журналисти кой е стратегът във войната с подслушването, Петров отговори, че не знае кой с кого воюва. По повод източника на СРС-тата той заяви, че е важно съдържанието на разговорите.
По думите му записите не са манипулирани като съдържание.
„В тях има много факти и данни и според мен там са въпросите и отговорите. Може да се окаже, че изнасянето на СРС-тата е благородна постъпка, а не е толкова важно кой ги е изнесъл. Твърди се, че заявителият на подслушването не е получил информация. Под въпрос е дали е имало основание“, коментира още обвиненият за лидер на „Октопода“.

Петров каза, че ако някой е изнесъл записите от службите, това е форма на протест.
„Има разследване, ще видим какво ще стане. За мен е важна информацията, която ще излезе от разговорите. Става дума за натиск върху директора на митниците за контрабандни канали и най-накрая – става дума за ограбване на милиарди. Това е важното”, добави Петров.
По думите му хората, които пряко и косвено са засегнати в този скандал, трябва да предприемат действия той да приключи, защото доверието в институциите е в опасност.

По повод обвиненията срещу него той каза, че е получил призовка и е бил на разпит. Адвокатът му Ина Лулчева потвърди, че делото е разделено.
„Първото е за групата, а другото – за Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров. Обвинения на Алексей Петров са повдигнати и по двете дела, които са отделени от общото дело, което бе образувано преди около година. Така де факто се оказва, че „октоподите“ според разследващите са два – малък и голям“, уточни защитничката, която добави, че не са събрани нови доказателства.

На въпрос защо го викат в следствието точно сега, Петров отвърна: „Тук съм по политически план. Днес, на 27 януари, пет дни преди 1 февруари, когато трябва да обявя т.нар. си кандидат-президентски екип”.
Само месец, след като излезе от ареста, той обяви, че смята да се кандидатира за държавен глава, защото състезанието си заслужава, особено ако Бойко Борисов се включи в него. Засега не е ясно дали той ще се яви като независим кандидат или ще получи подкрепата на РЗС, с които вече обявиха, че работят по общ политически проект.

Попитан за коментар за вчерашната присъда на Александър Томов, който беше осъден на 9 години за източването на „Кремиковци“, Алексей Петров каза: „Ако не бяха ме махнали от комбината (той беше съветник там – б.р.), той нямаше да бъде затворен”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *