”Октоподът” вече е обвинен и за данъчни измами

Обвиненията срещу групата на „Октопода“ са редуцирани до организиране на престъпна група, пране на пари и данъчни измами.Това заяви Людмил Рангелов – адвокат на Пламен Стоянов – Големия Дамбовец – един от обвиняемите.

„Всъщност прането на пари става чрез данъчни измами. Групата вече не е въоръжена, не е с участието на длъжностни лица и не е извършила престъпления по текстовете, които касаят проституция и рекет“, добави Рангелов след разпит на Стоянов вНационалната следствена служба (НСлС). Разпитът е бил за прецизиране на обвиненията срещу Големия Дамбовец по делото „Октопод“, предаде „Фокус“.

Адвокатът обясни, че обвинението е намалено по обем като текстове от Наказателния кодекс и от групата е изваден другият обвиянем – Марчело Джотолов. От групата, която беше формулирана в обвинението от 10 февруари 2010 г.,когато всички бяха арестувани, остават Алексей Петров, Пламен Стоянов-Големия Дамбовец, Йордан Стоянов-Малкия Дамбовец, Момчил Кръстев и Николай Велков.

Рангелов уточни, че е подвдигнато ново обвинение на Пламен Стоянов за участие в организирана престъпна група, пране на пари и укриване на данъци. Срещу него има и образувано дело с нов номер.
Според адвоката от следствието не са показали експертизи и други документи, които да доказват укриване на данъци.
„Няма цифра нито колко данъци сме укрили, нито колко пари сме изпрали. В текста става въпрос за големи суми, но нищо не е конкретно”, каза още той.

Рангелов обясни, че двамата с клиента му се засекли с Алексей Петров, който също бе привикан на разпит.
Нашето постановление е идентично с тяхното, но ние сме участници, а той е ръководител, уточни адвокатът.

Големия Дамбовец разказа, че се познава с Алексей Петров от една година и че е добро момче. На въпрос колко пари е изпрал, заяви, че се надява занапред да пере пари и че досега не е вършил „такава работа“.
„Това са безумия, досега не съм имал контакт с Алексей Петров, нито съм имал проблеми с данъчните“, каза още той.

Антон Петров-Хамстера, който също бе задържан при операция „Октопод”, и адвокатът му Ваня Траянова, влязоха след Големия Дамбовец на разпит в следствието. По-късно се очаква да бъде разпитан и Малкия Дамбовец.

Братята Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците притежават фирма „Екометал инженеринг“, която внася скрап за преработка и изнася шлака от комбината. Двамата са собственици и на терени, които са купили от „Кремиковци“ АД.
През май миналата годинасъдът наложи запор върху имуществото на всички задържани при операция „Октопод“ по искане на комисията „Кушлев“.
Оказа се, че най-богатият от тях е Големия Дамбовец, който разполага с имоти и друга собственост за над 32 млн. лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *