„Аликс” и ФГВБ отговарят на ”вредна спекулация” за КТБ

ФГВБ и AlixPartners направиха съвместно изявления по повод коментарите на политици, че работата на разследващата компания е непрозрачна и безрезултатна.

Изявлението Фондът за гарантиране на депозитите в банките и „Аликс“ направиха „предвид на ескалиралата в последните дни зле обоснована, неофициална и потенциално вредна спекулация относно текущото производство по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка АД (в несъстоятелност) – КТБ, и свързаните с него разследвания“.

Вчера депутатите Валери Симеонов, Мартин Димитров, Петър Славов и др. изпратиха писмо до финансовия министър Владислав Горанов с питане на коя фирма всъщност е възложена оценката за източването на КТБ – AlixPartners или AlixPartners Services UK LLP.

Освен товаМартин Димитров поиска да се разсекрети договора с фирмата, за да стане ясно имало ли е клауза в него за търсенето и връщането на парите на КТБ.

Още преди дни ФГВБ излезе с официално становище по първия въпрос.
AlixPartners оперира чрез няколко отделни търговски дружества, относими към юрисдикциите, където извършва дейност. Едно от тези дружества – AlixPartners Services UK LLP, е дъщерно дружество, изцяло притежавано от AlixPartners, което осигурява екип от експерти да помагат на синдиците на Корпоративна търговска банка /КТБ/, Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/ и в широк смисъл на българската държава

Това се казва и в съвместното изявление днес.Даян Хюз, партньор в AlixPartners и водещият експерт, коментира, че заданието било изключително ясно и според техния опит в подобни случаи напълно отговарящо на ситуацията към датата на тяхното назначаване. То било в съответствие със Закона за банковата несъстоятелност и се фокусира върху три основни сфери:

1. Проучване за няколко години назад на потока от парични средства, излезли от банката, установяване как и докъде са стигнали парите идаване на препоръки за възможните варианти за възстановяванетона тези проследени суми;

2. Установяване насъстоянието на активите на банката, като вниманието ни беше насочено предимно към кредитите и други финансови активи и даване на търговски препоръки за максимално възстановяване на стойността им; и

3. Преценка наролята на заинтересованите страни и консултанти на банкатаи отново даване на препоръки за предприемане на възможни действия.

Днес депутатите приеха на първо четенепромени в Закона за банковата несъстоятелност, с които да се гарантира пълна прозрачност около фалита на КТБ.Парламентът приеда бъде публикуван секретният докладна одиторската фирма „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ. Освен това ще бъде публикуван и договора с фирмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *