Мая Манолова ще предложи законови промени за вноските за втора пенсия

Текстовете в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност на гражданите да избират дали да се осигуряват допълнително задължително в частно пенсионно дружество, или в държавното обществено осигуряване (ДОО), са несъвършени. Това мнение изрази омбудсманът Мая Манолова пред БНР.

Тя коментира, че е разгледала разпоредбите с екип от юристи. Общото мнение било, че е налице законова празнота при изписването на субективното право на избор на гражданите и че липсва един негов съществен елемент, какъвто е информираното съгласие.

„За да бъде истински свободен един избор, той трябва да бъде информиран и в този смисъл законовата празнота трябва да бъде компенсирана“, смята тя. Според омбудсмана трябва да бъдат направени законови промени, с които парламентът да запълни този правен вакуум.

„Сега на практика гражданинът трябва на тъмно да вземе едно решение, което е изключително важно за неговата бъдеща пенсия, а именно дали да остави вноските си в частно пенсионно дружество, или да ги прехвърли в ДОО. Тоест този избор прилича на лотария“, смята тя.

Мая Манолова иска в Кодекса да бъде допълнена възможност за информиран избор. Тя предлага да се въведе задължение на частното дружество по искане на гражданина да го информира какво е състоянието на неговите пенсионни вноски, каква е доходността, каква сума се е събрала и как това ще се отрази на неговата пенсия. Омбудсманът настоява за същото да информира и държавното обществено осигуряване, а именно, ако се прехвърлят вноските, как това ще се отрази на пенсията при пенсиониране.

Омбудсманът има право на собствена законодателна инициатива. „Ще направя специални срещи с всяка една от парламентарните групи, разбира се, и с председателя на парламента“, обяснява тя.

„Конституционният съд не дописва закони, не допълва законови празноти, самата законова празнота не е основание за обявяване на текстовете за противоконституционни. След дълги обсъждания се обединихме около това, че адекватният начин на защита на гражданите е чрез предлагане на законови промени“, коментира тя.

„Ще го кажа достатъчно самокритично, защото преди 4 месеца и аз бях народен представител, но наистина е шокиращо качеството на текстовете, особено на тези, които се приемат през последните години“, обяснява омбудсманът и дава пример съсЗакона за здравното осигуряванеи разделянето на медицинските дейности на два пакета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *