Алтернатива: 2 млрд. разходи по-малко

Разходите в проекта за държавен бюджет за 2011 г. трябва да се съкратят с 2 млрд. лв., за да няма бюджетен дефицит, каза Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ).
Институтът разработва вече осма поредна година алтернативен на държавния бюджет, при допускания за ниски данъци, фискална дисциплина и запазване на възможностите за растеж и просперитет, посочи Станчев. Ако не се поставят в ред публичните финанси, международните капиталовите пазари ще са недоверчиви към държавата, посочи Красен Станчев.
Правителството трябва да се съобрази с нашите препоръки, защото иначе може да се стигне до идване в страната на МВФ и до ситуацията в Румъния, където рязко се съкратиха пенсии и заплати, заяви той. Основното в нашите предложения е даване на възможности на икономиката да генерира растеж, който да донесе повече приходи в бюджета, каза Красен Станчев. От института предлагат свиване на административните разходи с 20 процента, отменяне на субсидиите и натоварване на държавните служители с плащане на осигуровки. От института предлагат още общините да имат повече свобода да събират местни данъци и такси, университетите сами да определят колко студенти да приемат и те какви такси да плащат, както и да отпаднат ограниченията за реклами за БНР и БНТ.
Експертите предлагат премахване на националните доплащания в земеделието и силно ограничаване на субсидията за жп транспорта. От ИПИ искат отмяна на данъчните преференции за земеделските производители и моряците, на преференциалната ставка за туризма, както и на ваучерите за храна. Сред предложенията на ИПИ са намаляване на осигуровките с 5 процентни пункта – от тях два пункта за здравната осигуровка, до 6 процента от доходите, и на осигуровката за пенсия – с 3 процентни пункта. Част от пенсиите, особено инвалидните, трябва да се преразгледат и да отпаднат, смятат в института.
Експертите на ИПИ предлагат поетапно изоставяне на солидарния модел на получаване на пенсии и преминаване към лични пенсионни сметки. Предлага се премахване на данъка върху дивидента, който сега е 5 процента, и намаляване на данъка за едноличните търговци от 15 на 10 процента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *