Алтернативен бюджет предлагат икономисти

Ниски данъци, облагащи печалба, доходи, осигуровки, намаляване на държавните разходи, ефективно използване на приходите и реформа в публичния сектор.
Това е философията на предложения алтернативен бюджет за 2010 година, разработен от Института за пазарна икономика (ИПИ), предаде БГНЕС. Позицията на ИПИ, изразена от изпълнителния директор Светлана Костадинова, е, че големият държавен сектор пречи на растежа на икономиката.
Според експертите на института, големият правителствен сектор води до нисък растеж, затова той не трябва да превишава 25% пункта от БВП, като спестените правителствени разходи на практика ще позволят стимулиране на свободна икономика.
С предложените мерки в алтернативния бюджет, икономистите предлагат радикално изпълнение на заложените от ГЕРБ реформи. Сред тях са намаляването на данъците и осигуровките, което да акумулира средства от 3 млрд. лева да бъдат пренасочени за развитие на икономиката. Намаляването пък на нивата, с които се облага трудът, може да бъде ефективен инструмент в борбата с укриването на средства и сивата икономика.
Според ИПИ сега в условия на криза е необходимо държавата да се оттегли от сферата на образованието и да даде повече алтернативи за получаване на кредити за студентите, вместо да субсидира висшите училища.
По отношение наздравеопазването се препоръчва търсенето на решения в посока на премахването на монопола на НЗОК и насърчаване на конкуренцията при избор на здравноосигурителен фонд.
Пенсионната система не работи, твърди Петър Ганев от екипа на ИПИ. Вместо задължителното увеличаване на пенсионната възраст, е необходима по-гъвкава система, която да насърчава хората доброволно да работят до по-висока възраст, за да получат по-висока пенсия.
Сред заложените идеи на експертите от ИПИ е и оттеглянето на държавата от строежа на магистрали и преотдаването на тази дейност на частни инвеститори, като така ще се постигне увеличение в изграждането на инфраструктурата без това да е за сметка на държавата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *