Ограничават правата на Фед?

Дръзко предложение за създаването на стабилна икономическа основа за растеж на заетостта, защита на потребителите, дисциплиниране на Уолстрийт, прекратяване на „прекалено големите, за да фалират“, предотвратяване на нова финансова криза. Това е смелото заглавие на новия законопроект, внесен днес в американския Сенат от демократа Кристофър Дод, председател на сенатската банкова комисия.

Нормативният акт предвижда драстични промени в настоящата регулаторна система най-голямата икономика на света и вече успя да събуди критика сред анализатори по отношение на заложената роля на политиците в бъдещите икономически и финансови дейности на страната. Основен акцент на документа според първоначалните реакции на експерти, цитирани от Ройтерс и „Блумбърг е новата позиция на Федералния резерв.

Институцията, оглавявана от Бен Бернанке се предвижда да загуби своите регулаторни функции върху банковия сектор. Тази дейност ще попадне в ръцете на планираната Администрация за регулиране на финансовите институции. Реформата включва ограничаване на функциите на Федералния резерв изцяло до монетарната политика в САЩ. Допълнителен натиск върху Бен Бернанке ще има и от страна на Конгреса. Новият законопроект предвижда Вашингтон да има по-голяма власт и при определянето на представителите в Комисията по операции на открития пазар FOMC – идея, която срещна и силен отпор от специалисти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *