Алтернативни форми за съфинансиране на

инвестиционни проекти в недвижими имоти

„Енемона” АД е между водещите компании в сферата на енергийната ефективност. Нейният 15 годишен опит в успешното реализиране на проекти в областта на енергетиката, промишлеността и инфраструктурата й дават самочувствие на обществено отговорна организация. Развитието на дейността на компанията в посока на енергийната ефективност още веднъж доказва, че „Енемона” АД работи и в полза на обществото. Стимулирането на въвеждането на енергоефективни мерки в частни, обществени, промишлени сгради и инфраструктура провокира създаването на нарочна бизнес стратегия. Тя има за цел да се трансформират инвестициите направени в ЕСКО договори /договори за енергийна ефективност с гарантиран резултат/ към капиталовия пазар. Това става възможно след приемането на Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, обнародван на 20.05.2003 г., претърпял корекция и влязъл в сила от 01.01.2004 г.

Промените в нормативната рамка в българското законодателство през последните години дадоха възможност за алтернативни, по-привлекателни начини за осигуряване на допълнителни ресурси за финансиране на нови проекти и дейности в редица икономически подотрасли и в частност в недвижимите имоти. През февруари 2006 г беше учреден ”Фонд за енергетика и енергийни икономии” – ФЕЕИ АДСИЦ, 70 на сто, от който е притежание на Енемона АД. Останалите 30% се държат от Екоинвест Холдинг АД.

Очакванията са за разкриването на нов пазар на енергоефективни услуги, базиращ се на европейската енергийна директива, влизаща в сила от 2007 г. Специалната инвестиционна цел на дружеството е секюритизация на възникнали вече вземания или очаквани бъдещи вземания по ЕСКО договори “Секюритизация на вземания” означава, че Дружеството придобива вземания с паричните средства, които е набрало от инвеститори, чрез издаване на ценни книжа /акции, облигации/. Една от основните инвестиционни цели на ФЕЕИ АДСИЦ е осигуряване на добра възвръщаемост на капитала чрез запазване и увеличение на стойността на акциите и поддържане на стабилна дивидентна политика. Предмет на секюритизация от ФЕЕИ АДСИЦ ще са предимно вземанията, регламентирани в чл. 21 от Закона за енергийна ефективност, при които инвестициите се възстановяват от реализираните спестявания на енергия. Извършените енергийни одити на различни по предназначение сгради показват, че след прилагане на подходящи енергоспестяващи мерки, се достигат между 30-50% икономия на енергия при срок на откупуване на инвестицията между 4-7 години, а за уличното осветление 60-70% със срок на откупуване 3 години. Дружеството има право да инвестира в проекти чрез публично предлагане на ценни книжа.

ЕСКО договорите са един от най-привлекателните начини за финансиране, тъй като изпълнителят изготвя проекта, влага собствени средства, гарантира икономията и получава своето възнаграждение от достигнатата икономия в периода определен като срок на откупуване. Целият технически и финансов риск се поема от изпълнителя. За възложителя остава задължението в периода на откупуване на инвестицията, да осигури за обекта средства за годишни енергийни разходи, равни на определената базисна стойност. Този вид изплащане е доста гъвкав, тъй като съдържа елементи от съвременните лизингови схеми, при които се дава възможност за планиране на разходите през периода на откупуване на инвестицията и избягване на еднократно плащане.

Един от лидерите на пазара за осъществяване на енергоефективни дейности е „Енемона” АД – компания с над 15 –годишен опит в областта на енергетиката, промишлеността и инфраструктурата. Извършваните дейности по: инженеринг и управление на проекти; проектиране и изграждане на енергийни и енергоспестяващи съоръжения и енергийна ефективност се реализират по международно утвърдени стандарти. Към момента компанията има 48 изпълнени обекта по енергийна ефективност. Среден срок на откупуване на проектите изпълнени по ЕСКО договори е 4.9 години. Икономията на потребление на топло- и електроенергия възлиза на 49% и с изпълнените мерки се гарантира Сертификат „А” на сградите, съгласно Закона за енергийната ефективност.

Създаденя през месец февруари т.г. ФЕЕИ АДСИЦ, получи своя лиценз през май месец и вече е участник на финнасовия пазар. Очаква се той да се включи активно и да стимулира дейността в сферата на енергийната ефективност, която се характеризира с голямо обществено и екологично значение. Намаляването на потреблението на енергия и ограничаването на емисиите на CO2 чрез въвеждане на енергийна ефективност е сред основните приоритети на Европейската комисия. Работата в тази насока ни превръща в отговорни жители на европейския континент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *