„Алфа рисърч“: За 63 % от българите бежанците са опасност, 11% искат затваряне на границата

Ако има партии и политици, които катализират страховете на българите, това може да засили радикализацията спрямо бежанците и обществените настроения срещу тях. Това предупреди социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова по време на конференция, посветена на мерките за справяне с бежанската криза, организирана от евродепутата Светослав Малинов.

Тя представи и данни от национално-представително проучване на агенцията, направено в началото на септември по поръчка на предаването „Референдум“ (БНТ), като няколко пъти подчерта, че данните от него може и в момента да са същите, но може и да са се променили, защото непрекъснато се случват нови неща, които да влияят на общественото мнение*. В първите дни на месеца обаче 63 % от българите са смятали, че бежанците са опасност за България срещу 34%, които не виждат заплаха.

Отговорността на българските политици

Боряна Димитрова обясни, че общественото мнение е изключително чувствително към изказванията на политическите лидери и институционалните реакции и решения. Затова всеки, който говори по темата, носи съответната политическа отговорност. Тя каза, че проучването показва, че българите са за силни рестриктивни мерки, които институциите да прилагат. В същото време бежанците се възприемат като „маса“, а не като институционален проблем. Хората не познават отговорните институции и политики, които се водят. Рискът е, ако проблемите на бежанската вълна не бъдат решавани, да се засилят сериозно екстремистки и националистически реакции.

„Нерешаването на проблемите от отговорните институции и умерените партии води и до възход на радикалната реторика“, каза още Димитрова. Тя подчерта, че е важно политиците да познават обществените нагласи, а не да ги следват.

Бежанците като заплаха

По време на събитието бяха сравнени резултатите от две социологически изследвания на агенцията – едното от 2012-2013 г и от началото на септември 2015 г – два момента, когато Европа е посрещнала имиграционни вълни.

В периода между двете проучвания процентът от българите, които смятат, че бежанската вълна представлява опасност за България, се е увеличил от 49% на 63%.

Общество демонстрира по-голяма и трайна подкрепа за рестриктивните мерки, които ограничават достъпа на бежанци до територията на страната, и подкрепя отделянето и задържането в лагери на потърсилите убежище в България. Най-популярните мерки са борбата с каналите за трафик на хора (89 % настояват за това), подобряването на работата на службите, работещи с бежанци за по-добро уреждане на статута им (82,9%) и усилването на оградата по границата с Турция (75,9%). Очаквано българите не искат да се дават пари от бюджета за бежанците и тази мярка е с най-ниска популярност (27,3%).

Над 75% обаче искат държавата да съдейства за по-толерантно отношение към бежанците, над 64% подкрепят България да приеме бягащи от войната спрямо възможностите си, а над 57% оценяват като важно да подобри условията за тях тук.

Българите с по-високо образование и доходи, живеещи в по-големи градове на възраст от 25 до 40 г са привърженици на намирането на общоевропейско решение включително и квотно разпределение, докато жителите на селата, както и най-младите и възрастните групи от населението подкрепят вземането на мерки индивидуално и по отделно от всяка държава членка и се противопоставят на механизма на задължителните квоти. Боряна Димитрова обаче обърна внимание, че хората от втората група статистически са повече и ще се увеличават и ако нещо в политиките не се промени, може да очакваме сепаративните настроения да се засилват.

В момента 44% са за общоевропейско решение, 39 % за всяка страна да решава сама, а 11% искат България да затвори границите си.

Съотношението на оптимистите и песимистите доколко Европа ще се справи с бежанския проблем засега е в полза на оптимистите – като 17% смятат, че ще се справи успешно, а 43,2% че ще успее, но бавно и трудно. Малко над 36% отговарят, че „няма да се справи, кризата ще доведе до упадък на Европа“.

Затвърждаващ се стереотип е мнението, че през територията на България основно преминават икономически имигранти по пътя си към „богатата“ Европа. Тези, които остават в страната, са в тежест за държавата и малцина показват готовност за оказване на подкрепа, сочат още резултатите от изследването от началото на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *