Рекордни запаси от зърно в света

Международният съвет по зърното отново повиши прогнозата си за световното производство на зърнени култури през настоящия селскостопански сезон, започнал на 1 юли, този път с 8 млн. тона спрямо предвиждането от август до 1,966 млрд. тона.

Корекцията се дължи на очакванията за по-богата реколта от пшеница, ечемик и сорго. Дори и с нея обаче реколтата от настоящия сезон ще остане под рекорда от 2,017 млрд. тона от предходния, пише Farmer.bg.

За сметка на това световното потребление на зърно ще надхвърли това от миналия сезон със 7 млн. тона, достигайки 1,986 млрд. тона. Очаква се активността в световната търговия със зърнени култури да остане на високото ниво от 313 млн. тона, макар и малко по-слабо от това от миналия сезон.

Преходните запаси от зърнени култури пък ще достигнат най-високия показател за последните 29 години – 456 млн. тона, или с 49 млн. тона над нивото им в края на миналия сезон, сочат предвижданията на съвета.

Световната реколта от пшеница ще достигне рекордните 727 млн. тона, или със 7 млн. тона над прогнозираната през август, добавят оттам. Очакванията са преходните запаси от пшеница също да достигнат рекордните 211 млн. тона, или с 5 млн. тона над предвиждането на съвета през август и с 9 млн. тона над показателя в края на миналия сезон.

Повишена е и оценката за световното потребление на пшеница до 719 млн. тона от досегашните 716 млн. тона, тъй като по-слабото предлагане при царевицата ще доведе до увеличаване на използването на пшеница за фураж.

Предвид тези очаквания и въпреки повишаването на оценката за реколтата цената на пшеницата на международните пазари се повиши през последния месец на фона на опасенията за сухо време в Австралия, където жътвата едва започва, както и заради неблагоприятните метеорологични условия за сеитбата на есенниците в Русия и Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *