Алчни адвокати искали да има закон за фалита на граждани

Поевтиняват кредитите за гражданите, сочат данните на Българската народна банка. Понижаването на цената на кредитите ще продължи и догодина, прогнозираха вчера директорите на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян и на СИБанк Петър Андронов.

Банкерите се оплакаха, че заради лошите кредити се налага да закриват офиси и в същото време да назначават допълнителни кадри, които да работят по безнадеждните и проблемните заеми.

Според председателя на Асоциацията на банките у нас Хампарцумян алчни адвокати лансирали нуждата от закона за фалита на физическите лица, за да си осигурят повече клиенти, пише „Сега“.

По негови думи готвеният законопроект за личен фалит „опит на една група алчни адвокати да си отвори нова пазарна ниша и да печели на гърба на хора, които са в затруднение да си плащат“.

ПредbTVбанкерът обясни, че ще „влезе в диалог със законотворците, когато получи формално предложение“.

Колегата му Петър Андронов пък посочи, че ефективността на банките спада, когато се налага да заделят все по-големи провизии заради лошите кредити.

По неговите думи се е наложило голяма част от трезорите да закрият 20, дори 30% от офисите си. В същото време обаче финансовите институции не са направили особени икономии, защото са наели нови хора за справяне с проблема с нередовните платци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *