Имотни оценки блокират събирането на дългове

Имотни оценки може да блокират събирането на дългове. Има реална опасност събирането на дългове у нас да блокира, ако бъде приета идея, която от няколко дни активно лансира представител на ръководството на БСП.

Става дума за предложението, огласено от председателя на Съвета по парична политика в ръководството на БСП Георги Тодоров, оценките на имотите, които съдебните изпълнители продават на търг, да може да се обжалват в съда. То иронично бе подкрепено дори от Камарата на частните съдебни изпълнители. А от парламентарната група на левицата засега се въздържат да го коментират, съобщава „Труд“.

На пръв поглед сложната юридическа процедура може пряко да засегне цялата икономика. Ако бъде приета, ще се случи следното – след като е водил дълги години дела, за да докаже, че има да взема пари, и най-после е спечелил, кредиторът, вместо да получи своето, ще влиза в нова съдебна процедура.

И това ще става само защото длъжникът не е съгласен, че жилището му, което ще бъде продадено на търг, не струва например 80 000 лв., а 85 000 лв. Правилото е, че изпълнителите обявяват имотите за продан с първоначална цена 75 на сто от пазарната оценка. Колко струват къщата или апартаментът определят вещи лица.

Колкото експерти има, толкова и различни оценки, винаги е възможно да има някакво разминаване, коментираха съдебни изпълнители пред „Труд“. По думите им обаче важното е колко хора са проявили интерес към даден имот и колко са готови да платят, защото той може да бъде обявен на търг за един лев, но ако е атрактивен, при наддаването ще се постигне действителната му цена.

Тонев припомни, че всичко това вече се е случило в България преди 2007 г., когато събирането на дългове у нас беше мисия невъзможна. „Да се върне обжалването на оценките би било крайно несполучливо, защото ще означава крачка назад към режим, който се е доказал като напълно неефективен и позволяваше на длъжника безкрайно да шиканира“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *