Американската икономика е в рецесия, счита канадска банка

Американската икономика е в рецесия, заяви една от главните канадски банки, като изтъкна ипотечната криза, падането на борсата и по-слабото потребление по време на коледните и новогодишните празници.

„Като се позоваваме на индикатори в последно време, можем да кажем, че американската икономика е в рецесия“, твърди в анализ главният икономист на „Банк ъф Монреал“, която е една от най-големите канадски банки.

Сред тези индикатори г-жа Купър подчертава „продължаващото влошаване“ на пазара на недвижими имоти в САЩ, слабите продажби, регистрирани в периода на коледните и новогодишните празници, и силното падане на борсата.

Повечето от големите канадски банки предвиждат през настоящата година рецесия в САЩ, но „Банк ъф Монреал“ е първата, която счита, че САЩ вече са в рецесия. Според класическата дефиниция рецесия има когато брутният вътрешен продукт се свива през две последователни тримесечия.

„Банк ъф Монреал“ все още не е констатирала намаляване на икономическия растеж в САЩ в две последователни тримесечия, но според нея фазата на свиване на американската икономика е започнала и ще продължи през следващите шест месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *