Кондолиза Райс: Американската икономика е устойчива

Американският държавен секретар Кондолиза Райс увери днес в Давос /Швейцария/, че американската икономика е „устойчива“ и ще продължи да подкрепя растежа в световен план, въпреки финансовата криза, в която се намира в момента.

„Американската икономика е устойчива. Структурата й е солидна и икономическите основи в дългосрочен план не са пострадали“, заяви тя при откриването на годишната среща на Световния икономически форум.

„Нашата икономика ще остане важен двигател за растежа в световен план“, каза още тя. Опасенията от рецесия в САЩ предизвика срив на световните борсови пазари и накара Американския федерален резерв да намали значително лихвените си проценти.

„Зная, че много хора са загрижени от колебанията на американските финансови пазари“, призна Райс. Освен това американският държавен секретар отхвърли напълно възможността за „нова Студена война“ с Русия, но призова за по-големи политически свободи в страната.

„Отношенията ни с Русия показват, че ние нямаме постоянни врагове“, заяви Райс в речта, с която откри годишната среща на Световния икономически форум. „Те се различават от времето, когато единственото общо нещо между двете страни бе желанието ни да избегнем взаимното унищожение“. В икономически план Райс призова Москва да „допринесе за отворен и прозрачен, а не монополен енергиен пазар в света“.

Тя заяви още, че конфликтът с Иран във връзка с ядрената му програма може да бъде решен по дипломатически път, без да се позволява на Техеран да се превърне в ядрена сила.

Ден след като Съветът за сигурност на ООН прие нова проекторезолюция срещу Иран Райс предложи „нормални дипломатически отношения“ и разширяване на търговията с тази страна, ако тя се откаже от дейностите си в ядрената сфера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *