Американската икономика е добавила 126 хил. нови работни позиции през март

Американската икономика е добавила значително по-малко работни места за икономиката, отколкото пазарът очакваше в края на първото тримесечие, съобщава WBP Online.

Новонаетите служители извън земеделския сектор са достигнали 126 000 през март в сравнение с очакванията за повишение от 245 000. Месец по-рано бяха добавени 264 000 нови работни места, според данните на Министерството на труда на САЩ.

Равнището на безработицата е останало на 5,5% през миналия месец, в съответствие с прогнозите, което е най-ниското ниво от средата на 2008 г.

Подобно на миналата година, ръстът на БВП се забави през първите месеци на годината на фона на екстремните зимни условия. Данните от петък послужиха като напомняне, че стабилността на американската икономика може би е доста надценена, каквито мнения изразяват множество анализатори. Това дори би могло да накара Федералния резерв да преосмисли плановете си да повиши лихвените нива по-късно тази година.

През миналия месец централните банкери понижиха своите икономически прогнози, но в същото време коментират открито възможността за повишаване на ставките още през юни.

По-рано тази седмица пазарът на труда в САЩ също отчете по-слабо представяне през март, като докладът на Automatic Data Processing (ADP) изненадващо показа тенденция към намаляване и спад под прага от 200 000 нови работни позиции за първи път от десет месеца.

Данните на ADP за заетостта в частния сектор показаха ръст от 189 000 позиции през март, което остана под очакванията за увеличение от 225 000. Данните за миналия месец бяха ревизирани нагоре до 214 000 от 212 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *