Инфлационният натиск в еврозоната набира скорост

Започва да се засилва инфлационният натиск в еврозоната, съобщават от БНР. Това предполага, че в скоро време цените в региона могат да започнат да се повишават, показва днешното проучване на Института за изследване на икономическите цикли (ECRI).

Индексът, оценяващ бъдещата инфлация в еврозоната (EZFIG), който се определя от ECRI, скочи през февруари до 97,3 пункта от 95,9 пункта през януари, наближавайки 28-месечния връх от 97,4 пункта, който беше достигнат през юли 2014-а година.

В линия с по-ранния възходящ цикъл на индекса EZGIG, инфлацията в еврозоната започва да се покачва. По-нататъшното подобрение на индекса през февруари предполага, че инфлационният натиск в региона ще се засили, заяви Лаксман Ашутан от Института за изследване на икономическите цикли (ECRI).

Според предварителни данни на Евростат от миналата седмица, дефлацията в еврозоната през март започна да отслабва. Потребителските цени се понижиха за четвърти пореден месец, но с най-бавно темпо за посочения период, което е знак за отслабване на заплахата от попадане в дефлационна спирала на фона на стартираната мащабна програма на ЕЦБ за „количествени облекчения“.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през март с 0,1% на месечна база след спад с 0,3% през февруари и с 0,6% през януари (най-рязко понижение на потребителските цени от юли 2009-а година насам, когато все още върлуваше последната глобална финансова и икономическа криза).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *