Американската икономика се ускорява, доларът поскъпва

Американската икономика се ускорява. Това показват последните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ. Докладът даде тласък на апетита за риск на фондовия пазар в Ню Йорк. За оптимизма на инвеститорите допринесоха и други добри новини.

БВП на САЩ се увеличава с 3.9% през второто тримесечие, вместо с първоначално обявените 3.7%. По-високи потребителски разходи и по-големи бизнес инвестиции са главните причини за възходящата ревизия, отчетоха от американското министерство на търговията.

В същото време докладът на Мичиганския университет за потребителското доверие в САЩ показа ръст на индикатора през септември до 87.2 пункта.

Управителят на централната банка на САЩ, Джанет Йелън върна апетита за риск на финансовите пазари. Снощи тя заяви, че Фед може и да не започне да повишава лихвите през тази година, ако икономическите условия не го позволяват.

Така инвеститорите, които вече смятаха, че затягането на паричната политика на Федералния резерв през следващите месеци е неизбежно, сега отново имат причина за преоценка и покупки на активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *