Американските авиокомпании отказват да летят до Мисисипи и Ню Орлиънс

Авиокомпаниите отмениха нови полети след урагана Катрина. Снимка: AP.

Големите авиокомпании в САЩ отказаха нови полети до Мисисипи и Ню Орлиънс, които са популярни дестинации за туристи, хазарт и бизнес събирания. Отлагането на полетите ще е поне до следващата седмица, което ще увеличи натиска върху авиопревозвачите след проблема, който срещат с недостига на гориво.

„Производството на самолетно гориво е намалено с около 13 на сто заради урагана Катрина и щетите, който той нанесе в района на Мексиканския залив“, заяви Джак Евънс от Асоциацията на авиопревозвачите.

Щетите, нанесени на летищата в Ню Орлиънс и Мисисипи, не са големи, но проблемите идват от големите количества вода, излели се на територията им. Повредени са хангари и някои от огражденията, съобщават официалните власти.

Delta Air Lines, третият най-голям превозвач в страната, отмени полетите си до Ню Орлиънс и до летищата в Мексикански залив. Компания номер 1 в страната AMR отмени 34 полета от и за Ню Орлиънс, като не се очаква те да бъдат възобновени поне до вторник.

Continental Airlines отмени 40 полета за сряда и 40 за четвъртък от и за Ню Орлиънс и Мисисипи. Според говорителя на компанията Джули Кинд Continental няма проблем с горивото.

Превозвач No. 2 United Airlines не очаква големи финансови загуби, тъй като компанията не извършва полети към летищата на Мексикански залив.

Вчера акциите на Delta Air Lines поевтиняха с 4 цента, или 3,33%, до 1,16 долара, докато тези clashroyale boom на AMR загубиха 10 цента, или 0,79%, до 12,59 долара. Книжата на Continental Airlines отбелязаха повишение от 12 цента, или 0,91%, до 13,37 долара, докато акциите на United Airlines приключиха на ниво от 1,34 долара.