ОББ ще издава тригодишни евроооблигации

Обединена българска банка (ОББ), третата по големина банка в България, планира да издаде тригодишни еврооблигации, съобщава Bloomberg, позовавайки се на неназован източник от банковите среди. Размерът на емисията не се уточнява.

Най-вероятно през следващата седмица ще започне представянето на емисията пред инвеститорите (roadshow). То ще се проведе в четири града в Европа, като все още градовете не са уточнени.

След представянето и заявения интерес, ще бъдат уточнени и точните параметри на емисията. Тя ще бъде листвана на Лондонската фондова борса.

Водещи мениджъри на емисията ще бъдат Дойче банк и NBGI – Лондон, уточнява агенцията.

Мажоритарен акционер в ОББ е Националната банка на Гърция,

Кредитният рейтинг на ОББ според Standard & Poor’s е BBB-, докато Fitch Ratings дава с едно ниво по-висок рейтинг на българската банка – BBB.

На 15 юли приключи успешно подписката за издаване на втората емисия корпоративни необезпечени тригодишни облигации на Обединена българска банка АД. Водещ мениджър и поемател на емисията бе Райфайзенбанк (България) ЕАД.

Записаният номинал достигна максимално предвидения обем – 80 млн. лв. с активното участие на Ко-водещия мениджър по сделката Булбанк.

За миналата година ОББ има чиста печалба от 66,1 млн. лв. спрямо 48,8 млн. лв. за 2003 г. Активите на банката към края на 2004 са 2,2 млрд. лв., което е с 22% повече в сравнение с година по-рано.

В последните години българските банки започнаха да емитират облигационни емисии извън България, за да набавят необходимия им ресурс, който се използва за кредитиране вътре в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *