Богаташи наддават за яхтено пристанище

Новият собственик на порта в Балчик ще посреща гости от Австралия и Нова Зеландия

Бизнесмени, които са спечелили поне 3 млн. лв. през последните 3 г., може да вземат на концесия яхтеното пристанище в Балчик. Това е едно от условията в договора, гласувано от общинския съвет. Концесията за порта ще е за 35 г. Кандидатът трябва да разполага с туристическа база и опит, натрупан в бранша, категорични са общинарите. За първите 2 г. той трябва да инвестира не по-малко от 100 000 лв., а за първите 10 г. – поне 1 млн. лв.

Местният парламент допълни бъдещия концесионен договор с клауза за преференции в таксите на местните собственици на яхти и плавателни съдове.

Има много интереси към стопанисването на порта, каза кметът на морския град Красимир Михайлов. В момента в Балчик могат да пускат котва около 60 плавателни съда. Тенденцията е пристанището да се разшири до 150-160 места. Приходите за година от него са 15 000 – 16 000 лв. Таксата се определя според дължината на плавателния съд и е 30 лв. на линеен метър, обясни шефът на пристанището Стоян Дончев.

В Балчик акостират катамарани и яхти от Холандия, Германия, САЩ, Австралия, Нова Зеландия. На кея може да се види първенецът на българското туристическо ветроходство „Скития“, който е реплика на американската пилотна шхуна „Америка“. По света има само още 2 нейни копия – в САЩ и Великобритания.

Кръстина Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *