Американските акции приключиха сесията предимно с ръстове

Американските акции записаха ръстове в края на сесията, след като дипломати от САЩ, Европейския съюз (ЕС), Украйна и Русия се споразумяха заплан за намаляване на напрежението в Украйнаи на фона на добрите корпоративни отчети.

Единствено Dow Jones отбеляза спад от 0,1% до 16409 пункта. Най-голям натиск върху индекса оказаха акциите наInternational Business Machines Corp,UnitedHealth Group Inc и American Express Co, които поевтиняха със съответно 3,25%, 3,08% и 1,35%.

S&P 500 е напътда регистрира най-добрата си седмица от юли миналата година насам, след като днес за четвърта поредна сесия отбеляза повишение – с 0,14% до 1865 пункта. Nasdaq отчете ръст от 0,24% до 4096 пункта.

Акциите на енергийните компании се представиха най-добре от всички индустриални групи – повишението на съответния подиндекс достигна 0,82%. Следват индустриалните акции с ръст от 0,79% и телекомуникационните – с ръст от 0,37%.

“Намаляването на напрежението между Русия и Украйна ще даде малко въздух на пазарите”, коментира пред Bloomberg Тери Морис, старши мениджър в National Penn Investors Trust Co. “Комбинацията от смекчаването на тона между Русия и Украйна и като цяло по-позитивния тон при отчетите резултира във възходящ тренд на пазара”, допълва той.

По-рано днес американското министерство на труда обяви и по-добри от очакваното данни за подадените през миналата седмица молби за помощи при безработица. Към 12-ти април подадените заявления са се увеличили с 2 хил. за седмицата до 304 хил. Анализатори, анкетирани от информационната агенция, очакваха по-голям ръст – до 315 хил. молби.

Междувременно на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на петрола със срок на доставка месец май поскъпнаха с 54 цента, или 0,5%, до 104,3 долара за барел – най-високо ниво от шест седмици, съобщава MarketWatch. За цялата седмица ръстът достига 0,5%.

“Цената на лекия суров петрол продължава да се колебае в зависимост от приливите и отливите на настроенията, свързани с Украйна”, коментира Мат Смит, стоков анализатор в Schneider Electric.

Руският президент Владимир Путин обвини днес правителството на Украйна, че е извършило “тежко престъпление”, като е изпратило войски да потушават размириците в източните райони на страната. След сблъсъците се съобщава за поне трима загинали проруски сепаратисти.

Пазарните участници обаче изглежда бяха по-фокусирани върхудипломатическите преговори в Женева. Резултатът – споразумението за намаляване на напрежението в Украйна, е най-сериозният дипломатически опит досега за решаване на конфликта между Киев и Москва.

Същевременно цената на златото се понижи до двуседмичен минимум заради по-добрите от очакваното данни за молбите за помощи при безработица в САЩ, подадени през миналата седмица. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец юни поевтиняха с 9,6 долара, или 0,7%, до 1293,9 долара за тройунция – най-ниско ниво от 3 април. За седмицата цената на жълтия метал падна с 1,9%.

На валутните пазари доларът поскъпна срещу йената заради по-позитивните данни на пазара на труда и ръста на производството в района на Филаделфия през април, както и занижената оценка на японското правителство за икономиката заради повишението на данъка върху продажбите.

Зелените пари достигнаха ниво от 102,42 йени за долар от 102,24 йени късно следобед в сряда. Същевременно австралийският долар поевтиня до 93,22 цента от 93,71 цента. Еврото остана почти без промяна на ниво от 1,3815 долара за евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *