Американският дефицит пада до най-ниското си ниво

Значителният икономически растеж ще спомогне тази година бюджетният дефицит на САЩ да се понижи до най-ниското равнище, откакто на власт е президентът Барак Обама. Това сочат оценки на Конгреса, цитирани от Асошиейтед прес и Ройтерс, съобщи БТА.

Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че дефицитът ще възлезе на 468 милиарда долара за бюджетната година, приключваща през септември. Това е под нивата от над 1 трилион долара при първите четири години на Обама и миналогодишното равнище от 483 милиарда долара.

Като дял от икономиката службата посочва, че тазгодишният дефицит ще бъде малко под средната историческа стойност за последните 50 години.

За 2016 година почти не се очаква промяна, а след това показателят ще поеме нагоре заради нарастващите разходи за дълг и социални грижи за пенсиониращите се с бързи темпове хора от бейби бума, посочва Ройтерс.

Бюджетната служба прогнозира също, че броят американските граждани без здравна застраховка ще спадне значително – от 43 милиона миналата година до 36 милиона тази година, до голямата степен поради здравния закон на Обама, допълва АП. Тази цифра не включва незаконно пребиваващите в САЩ. В доклада, оповестен снощи, се залага и на солиден икономически растеж за идните няколко години, както и на лек спад на безработицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *