2015 г.: Приватизация за последно – имоти за 120 млн. лв.

След година затишие в приватизацията, тази година се очаква държавата да наблегне на продажбата на имоти.

Най-скъпото дружество, което е включено в програмата за приватизация, е “Аудио-видео Орфей”. Оценката му е 120 млн. лева, най-вече заради 63 имота с обща площ от 548 декара, основно в столичния квартал “Бояна” и на други места в София.

1/3 от декарите обаче са върнати на собственици, а друга 1/3 попадат в парк “Витоша”. “Аудио-видео Орфей” е на Министерството на културата и е било в програмата за приватизация и за миналата година. Тогавашният министър на културата Петър Стоянович обаче не дал разрешение за подажбата му, заяви шефът на агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Българската фондова борса също е за продан, след като предишната процедура е била прекратена по искане на Симеон Дянков, когато бе министър на финансите.

Според Караниколов

към борсатаима интерес

Ще се преценява обаче дали приватизацията да стане заедно с Централния депозитар. Чуждестранни фондови борси, които имат интерес към нашата, настоявали двете дружества да се продават заедно.

Другото дружество, което със сигурност ще се продава, е “БДЖ Товарни превози”. За това вече има писмо от министъра на транспорта Ивайло Московски. Проблем обаче са 140 млн. лв. изискуеми задължения на холдинга и не се знае дали компанията ще се продава като бизнес, или като активи. Източници от агенцията казват, че ако на товарните превози се прехвърлят до 30 млн. лв. дълг, то те ще може да бъдат изтъргувана като бизнес. Ако обаче се натовари със 100 млн. лв. борч, ще трябва

да се правиликвидационнаоценка и да сепродават активи

Ако се стигне дотам, вероятно дружеството няма да се продаде. Румънска фирма и компании на бизнесмена Христо Ковачки вече питали за приватизацията.

НИТИ в Казанлък също е в програмата за продажби. Дружеството притежава само една сграда, но началната цена ще е 3,5 млн. лв., защото в него е цялата документация, архивът и оръжейните лицензи.

Сделката ще стане не чрез търг, а с конкурс, защото оценителите на дружеството и кандидатите ще трябва да минат през проверка по Закона за защита на класифицирана информация. Има страхотен интерес към него, казва Караниколов. И допълва, че не му се вярва българските фирми да допуснат чужди да купят компанията.

Апетитни имоти до Нов български университет в София са оценени за 9,5 млн. лв. Те са в активите на дружеството “Овча купел”, което бе на Министерството на икономиката, но е прехвърлено в Държавната консолидационна компания. Това се прави, за да може след продажбата му парите да останат в нея и след това като дивидент да отидат към бюджета.

Държавният дялот 49% наПловдивскияпанаир същосе подготвя за

приватизация Мажоритарният собственик вече предоставил информация и документи, които са необходими. Очаква се министърът на икономиката Божидар Лукарски да вземе решение за тези дялове.

Предишният премиер Пламен Орешарски е искал да се продава АДИС, но външният министър – не, тъй като в сгради на дружеството живеели дипломати. Караниколов обаче казва, че

могат да сепуснат запродажба

обособени части, тъй като имало търговски площи, почивни станции. Направихме оценка на АДИС, тя е над 150 млн. лв. Ако се реши да се продават обособени части, агенцията е готова, казва Караниколов.

ВМЗ Сопот, “Кинтекс”, както и компаниите в държавната енергетиката не се предвиждат за приватизация.

Програмата за приватизация за тази година трябва да бъде одобрена и от Надзорния съвет на агенцията. Приходите от продажбите на агенцията за приватизация отиват в Сребърния фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *