Американският нефт вече е 2 пъти по-евтин от млякото

Американският лек суров петрол в САЩ вече е близо два пъти по-евтин от млякото, съобщи Bloomberg. Според данни на агенцията при търговията с този сорт петрол цената му е спаднала до 26,19 долара за барел. Стойността на един галон (3,79 литра) петрол сега е равна на половината цена на галон мляко клас III, който се търгува на фючърсната борса в Чикаго.

Според експерти това ценово съотношение е най-ниското от 2004 година. Спадът на цените на петрола продължава вече 19 месеца и е свърна основно с по-високото предлагане в сравнение с търсенето заради увеличение добив на петрол в САЩ и свиване на търсенето на черно злато в глобален мащаб. Анализатори посочват, че поради тези фактори повишението на цените на петрола може да се отложи за 2017 година или дори и по-късно.

Междувременно „Файненшъл тайм“ съобщи, че първият танкер с американски петрол, пристигна в Европа. Това става след като САЩ отмениха 40-годишното ембарго върху износа. След близо триседмичен преход танкерът Theo T с петрол на американската компания ConocoPhillips. Той акостира на френското пристанище Фос-сюр-Мер, недалеч от Марсилия.

Партидата е предназначена за швейцарско-холандската компания Vitol – един от най-големите търговци на петрол в света. Именно тя се занимава с разтоварването на тексаския петрол, който след това по тръбопровод ще бъде доставен на нефтопреработвателното предприятие в Кресие, Швейцария. Не е изключено черното злато, идващо отвъд океана, да бъде насочено и по друг маршрут – към завода Varo Energy в Бавария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *