Американски фирми работят за универсален автопилот

През януари 2017 г. Delphi Automotive и Mobileye планират да покажат прототип на система, която ще може да осъществява контрол на движението на автомобилите в сложни пътни условия. Например в кръгово движение, излизане от оживена магистрала или извършване на ляв завой на двупосочен път.

 

В завършен вид системата ще бъде предложена за монтиране на автомобили през 2018 година, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Според източници на изданието, двете компании за производство на резервни части са обединили ресурсите си за създаването на такава система. В момента са готови само нейни отделни компоненти, като например датчици и части от програмни продукти за автопилота.

Попитан за финансовите измерения на проекта, управителят на  Delphi Кевин Кларк отговаря: „Щще бъдат вложени неколкостотин милиона долара.“ Според него компаниите разчитат, че като обединят финансовия и научно-изследователския си ресурс ще създадат унифициран продукт, пригоден за всички марки автомобили – от малките коли до пикапите.

Производството на такава система ще позволи на двете компании да заемат лидерски позиции в битката за изграждане на високотехнологични системи за безпилотни автомобили. Обединяването на двете компании се случва в момент, когато големите производители на автомобили сами се опитват да създадат автоматизирана система за безпилотно управление на техните автомобили, информира infostock.bg.

Според „Уолстрийт джърнъл“, обединение между Alphabet и General Motors вече разработва подобна система. Volvo възнамерява да тества безпилотен автомобил през следващата година, Mercedes също разработва кола без шофьор, а Nissan и Tesla планират да създадат конкурентна система до края на това десетилетие.

Съвместният проект на Delphi Automotive и Mobileye може да привлече вниманието на малки и средни автомобилни компании, които не разполагат с достатъчно средства за самостоятелно разработване на подобни технологии, тъй като планират да създадат унифициран продукт, пригоден за всички автомобили, твърдят източници на изданието.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *