До 16 септември се приемат оферти за ТБ „Виктория“

До 16 септември 2016 г. 14 часа българско време е срокът за подаване на писма за интерес към придобиването на 100% от капитала на ТБ „Виктория“, съобщиха днес от Фонда за гарантиране на влоговете. Решението е взето от синдиците на затворената Корпоративна банка, която е едноличен собственик на „Виктория“.

 

Заедно със съобщението е публикуван и актуализиран документ за инвестиционна възможност и придружително писмо към него, съобщават още от ФГВБ. Процедурата за продажба на банката бе открита в началото на декември 2015 г. Тя ще се извърши в три етапа – подаване на писма за интерес, подаване на необвързващи оферти, изготвени на база информационен меморандум и дю дилиджънс, след който се подават обвързващи оферти и сключване на сделка.
В писмото за заявяване на интерес потенциалният купувач трябва да даде информация за предмета и сферата си на дейност, както и финансова информация за последните три години – финансови отчети и ключови финансови и нефинансови показатели. Нужни са данни и за структурата на собствеността, участия в други дружества от финансовия и нефинансовия сектор, опит в банковото дело и/или финансовия сектор на територията на Европейския съюз и на Балканите. Купувачът е длъжен да оповести и мотивите си за придобиване на банката. От финансовия консултант по продажбата – АФА, дават да се разбере, че вече има подадени писма за интерес към продажбата на ТБ „Виктория“.
Към момента банката има необходимите оперативни възможности да извършва всички дейности съгласно лиценза си за банкова дейност, се казва в документа за инвестиционна възможност, публикуван заедно с решението. Състоянието й след 30 юни 2014 г. е силно повлияно от преминаването на собствеността й към КТБ и последвалото поставяне под особен надзор, възпрепятствало успешното развитие на „Виктория“. Новото й ръководство обаче взема последователни мерки по реорганизация, довели до чувствително оптимизиране на разходите и структурата на банката. Продадени са обособени части от кредитния портфейл на банката, за да се осигурят средства за изплащане на влоговете. Това е довело до съществено свиване на кредитния портфейл.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *