Американското правосъдие одобри плана за извеждане на Детройт от фалита

Американското правосъдие одобри плана за извеждане на Детройт от фалита, предадоха световните агенции. Изпадането в неплатежоспособност на града през декември 2013 г. беше най-мащабното подобно в историята на САЩ.

След няколко седмици на съдебни заседания съдията от Детройт Стивън Родс одобри в петък плана за излизане на града отсъстоянието на фалит. Стратегията предвижда заличаване на една третаот дългосрочния дълг на града (7 млрд. долара), като в замяна на това Детройт ще бъде поставен под бюджетен надзор и ще вземе мерки за реализиране на икономии. Общият дълг на града е 18млрд. долара.

Комисия, съставена от представители на щата Мичиган, щеконтролират финансите на Детройт, за да не се стигне отново дофалит. Градските власти поемат освен това ангажимента даинвестират 1,7 млрд. долара в обществените услуги, които бяха занемарени в последно време. Част от тази сума щеотиде и за разрешаване на проблема с всичките около 80 000 изоставенижилища.

„Детройт има голямо бъдеще, но има и много работа завършене“, заяви Рик Шнайдър, губернатор на Мичиган. Детройт изгуби за 60 години половината от населението си, което спадна от 1,8 млн. до 700 000 души. Престъпността нарасна, аданъчните постъпления намаляха.

Сега във възстановяването на Детройт ще участватнай-различни компании, частни лица, властите на Мичиган иестествено големите автомобилоконструктори. Градът имаше славата на Столица на автомобилите заради присъствиетона компаниите Ford, Chrysler и General Motors. Проблемите накомпаниите заради кризата доведоха до финансов и социален заникза града.

Преди Детройт най-големият фалирал американски град беше Стоктън с 300 000 жители. Две години бяха необходими занеговото излизане от състоянието на фалит.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *