Китайският внос и износ се забавиха през октомври

Годишният темп на прираст на вноса и износа на Китай се е забавил през октомври, показаха последните правителствени данни. Новината засили опасенията за нестабилност на втората по големина икономика в света, което може да накара политиците да предприемат повече мерки за стимулиране на икономиката, предава CNBC.

Износът е нараснал c 11,6% през октомври в сравнение с година по-рано, забавяйки се от постигнатия през септември скок от 15,3 на сто според данните на Главната митническа администрация на Китай. Въпреки отстъплението резултатът надхвърли очакванията на пазара.

Вносът пък е нараснал с годишен темп от 4,6% през октомври, спадайки рязко от постигнатото разширение от 7% през септември, но оставайки под прогнозите.

По този начин външнотърговският излишък на втората най-голяма икономика в света достигна 45,4 млрд. долара – резултат, близък до исторически рекордните нива.

Износът продължава да е един от светлите лъчи за икономиката на Китай, която освен от вътрешните си противоречия бе силно засегната и забавянето на глобалното търсене, най-вече от Европа.

Изненадващо силният ръст на износа през септември от 15,3% накара някои анализатори да поставят под въпрос точността на официалните данни на фона на продължаващите икономически проблеми по света и геополитическото напрежение между Изтока и Запада.

По-рано през седмицата производствената дейност в Китай отчете ускорение до 3-месечен връх през октомври. Индексът на мениджърите по доставките, изготвян от HSBC, достигна ниво от 50,4 пункта спрямо окончателната оценка от 50,2 пункта за септември.

Ръстовете на новите поръчки и новите поръчки за износ – основните индикатори за вътрешното и външното търсене, се забавиха до най-ниските си нива от съответно четири и пет месеца, оставайки все пак над нивото от 50 пункта, което разделя разширяването от свиването. Измерителят на производството в заводите пък намаля до 5-месечно дъно от 50,7 пункта.

Годишният растеж на втората по големина икономика в света се забави до 7,3% през третото тримесечие. Резултатът бе най-слабият от началото на глобалната финансова криза и бе провокиран основно от спада на активността в имотния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *