Американците предпочитат големите коли

Старата любов не се забравя

Пласментът на малки и икономични автомобили отново среща затруднения в САЩ. След като цените на горивото се възвърнаха към нормалните си равнища, мнозина от закупилите по-малки коли изразяват недоволство от избора си.

Това, което не достига на водачите, са най-вече мощността и пространството, сочат резултатите от анкета на изследващата пазара фирма „Ауто Пасифик“. Точно една трета отзапитаните признават, че наскоро закупените от тях по-малки коли са с твърде слаб мотор.
Завръщане към стари привички
Една четвърт от запитаните пък се дразнят от недостатъчната големина на багажника. Също толкова често се назовава желанието за повече технически нововъведения и по-удобно окачване.
В багажника трябва да има място за покупките
Затова и мнозинството от запитаните смятат при своята следваща покупка на кола отново да изберат автомобил с по-големи размери. Половината са склонни да се насочат към малка лимузина среден клас, а една трета искат голяма лимузина среден клас. 18 процента биха предпочели да си купят дори джип.
Фактът, че краткотрайният бум на малките коли в Съединените щати вече е в миналото се доказва и от пазарните статистики. Търсенето на съвсем наскоро излезлите на пазара модели като Хонда Джаз, Тойота Ярис и Шевролет Алвео е намаляло почти двойно в сравнение с рекордните цифри от миналата година.
Удобството в ущърб на климата
При положение, че американските клиенти се отвръщат от малките коли, това може да докара проблеми на бранша. Тъй като правителството иска до 2016 година да въведе строги граници за емисиите, с които производителите на автомобили ще трябва да се съобразяват. И ако поне част от произвежданата от тях флота не са малки автомобили, изискванията ще бъдат удовлетворени много трудно.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *