„Считаните за мъртви живеят дълго“

МВФ – отново търсена институция

МВФ – търсен за пари и за съвети

„Считаните за мъртви живеят дълго“. Този извод, известен от криминалетата, важи напълно за Международния валутен фонд, който с всяка изминала година губеше все повече от своята значимост.

Ако тази тенденция беше продължила, съществуването му щеше да се озове под заплаха. Финансовата криза обаче попречи това да се случи. В хода на разрастването на глобалната финансова и икономическа криза МВФ и неговите възможности за кредитиране ставаха все по-търсени. Все повече страни с проблеми по платежния си баланс се обръщаха към фонда за помощ.
Управителният директор на МВФ Доминик Строс-Кан

„МВФ се завърна в бизнеса“
Това каза управителният директор на институцията -бившият френски министър на финансите Доминик Строс-Кан. В хода на кризата вече са раздадени кредити за над 100 милиарда долара на държави, изпитващи остри кризи на платежния си баланс. Сред първите получатели беше Исландия, чиято национална икономика заплашваше да рухне в хода на банковата криза. Мексико получи един от най-големите стенд-бай кредити – 47 милиарда долара, Полша – над 20 милиарда. Последваха Беларус, Латвия, Унгария, Пакистан, Сърбия и Украйна. Със зов за помощ към МВФ се обърнаха също така Турция, Румъния, Монголия и България. Ще последват още държави. Директорът на фонда Строс-Кан констатира:
„Стигматизирането, което по-рано така отежняваше преговорите с МВФ, сега премина. Наистина само частично, но това е все пак едно начало. Налага се изводът, че сътрудничеството с МВФ е от полза за страните-членки“.
Дълго време не изглеждаше така. Фондът разполагаше с ликвидни резервни средства в размер на 250 милиарда долара и със златен резерв от 3200 тона, а също така с високовалифициран личен състав. Но никой не се обръщаще към централата във Вашингтон за финансова помощ и съвети по икономическата политика.
В хода на кризата редица страни се обърнаха за помощ към МВФ

Лекарствата на МВФ – горчиви за пациентите?
Експертите от фонда обвързваха кредитите със строги изисквания от сандъчето с неолибералните инструменти. Тъй като МВФ изискваше редовно намаляване на бюджетните дефицити и субсидиите, по-високи водещи лихвени проценти и по-малко социални плащания. В някои страни правителствата, следващи изискванията на фонда, се озоваха под натиска на гладни бунтове от страна на най-бедните кръгове сред населението. В обширни части от третия свят МВФ се ползваше с негативния имидж на инструмента на богатите индустриални държави.
Докато неизплатените кредити МВФ през 2003 г. бяха още 100 милиарда долара, то през февруари 2008 те бяха само 15 милиарда и 600 милиона. Съответно намаляваха приходите от лихви по заемите, с които фондът финансираше апарата си. МВФ бе принуден да вземе кредити от централните банки, както например през септември – 15 милиарда евро от Дойче Бундесбанк.
С глобалната финансова и икономическа криза традиционната дейност на фонда отново се задвижи. МВФ отново е търсен за пари и за съвети.

К. Завадцки, В. Шопов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *