Общото събрание на Независимост 40 АД го отписа от публичния регистър

Независимост 40 АД проведе общо събрание на акционерите на 09.10.2009 г., на което 100% от присъстващите гласуваха дружеството да бъде отписано от публичния регистър, воден от КФН.

Причините за това решение на общото събрание са няколко:

Липса на интерес от физически и юридически лица през последните години към акциите на дружеството, представени за търгуване на борсовия пазар на БФБ. Единствено мажоритарния собственик СТС Инвест холдинг АД изкупува акции, като през август 2009 г. е отправил и търгово предложение към останалите акционери.

Промяната в Правилника за дейността на БФБ – София АД, а именно че регистрацията на емисиите, които към 30.06.2009 г. не отговарят на минималните критерии за търговия на Неофициален пазар на акции, в чиито списък е и Независимост 40 АД, ще бъде прекратена след 3 месеца наблюдение.
Таксите, които се плащат от публичните дружества, не са съобразени с големината им и с това дали акциите им се търгуват. Въвеждането на електронна връзка между КФН и БФБ, както и ползването на фирма – оператор на информационна система и медия по смисъла на чл. 43 а, ал. 2 от Наредба №2 на КФН за разкриване на информация от публичните дружества, също е скъпо техническо решение, което се плаща от дружеството, казват от Независимост 40 АД.

Броят на акционерите е намалял от 389 през 2000 г. на 120 към момента.

Действително почти няма сделки с акциите на Независимост 40 на БФБ-София. През тази година има една единствена сделка с тях, на 27 юли на цена 17.11 лв. а брой за общо 15 акции.

Търговото предложение към останалите акционери, отправено от СТС Инвест холдинг АД и одобрено от КФН на 23 юли, е при цена 23.23 лв. за акция. Холдингът притежава малко над 90% от капитала на дружеството преди да отправи търговото предложение.

Независимост 40 АД е със седалище в Габрово и произвежда мебели, дограма и изделия от дървесина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *