Американци купуват завода на Данон Сердика

Френската Danone продава заводите си в България, Чехия и Португалия на американския производител на млечни продукти Schreiber Foods, съобщиха от компанията.

Новият собственик ще поеме съществуващата гама от продукти на Danone и ще поддържа текущата заетост в предприятията и сътрудничеството с местните производители и доставчици. Стойността на сделката не е обявена.

„Това решение е от първостепенно значение в момент, когато някои от местните пазари в Европа са изправени пред дългосрочен икономически спад, заради намаляването на покупателната способност и потребителското търсене“, пише в съобщението на Danone.

Според френското дружество продажбата на предприятията за млечни продукти е в съответствие със стратегията да се осигури растеж и по-ефективно използване на производствените мощности. Schreiber Foods е близък бизнес партньор на Danone за американския пазар.

Сделката ще „запази непрекъснатостта на трудовата дейност и производството в тези страни „, заявяват от Danone.

Компанията планира мащабно преструктуриране, което включва съкращаването на 900 служители в 26 държави в Европа, основно в управленските звена на дружеството, което цели да свие разходите си и да подобри конкурентоспособността си на европейския пазар, засегнат от кризата и намаляването на потреблението.

Споразумението с Schreiber Foods, която се опитва да заеме по-сериозни позиции на европейския пазар, все още подлежи на одобрението на регулаторните органи.

Danone идва на българския пазар на млечни продукти през 1994 г. И оттогава е лидер по продажби в България. В портфолиото на компанията са включени над 60 различни продукта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *