София изпуска 150 млн. евро от Европа

Заводът за боклука на София виси „на косъм“ и най-вероятно ще загубим 150-те млн. евро от Брюксел. Това стана ясно от думите на вицепремиера Зинаида Златанова по време на близо 2-часовото изслушване в парламентарната комисия по европейските въпроси. Проблемът е, че тръжните книжа се обжалват в съда, а сроковете изтичат, съобщава „24 часа“.

Общо 35.35% е делът на сертифицираните разходи към 10 септември, което говори за известно ускорение по изпълнението на програмите, отчете Златанова. Тя се съгласи с Томислав Дончев от ГЕРБ, че не е редно да се говори какви пари ще загубим, защото така вероятността това да се случи се увеличава.

Вицепремиерът се похвали, че преди 2 седмици Брюксел е одобрил като „достатъчно зряло“ проектоспоразумението ни за следващия програмен период 2014-2020. Става дума за общо 15.5 млрд. евро, от които по оперативни програми можем да получим над 7.7 милиарда.

За периода 2014-2020 г. пари ще се дават за реформи, а ние нямаме стратегически документи за много сектори, включително здравеопазване, образование, ВиК, управление на отпадъците и т.н., предупреди Джевдет Чакъров от ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *