Анализатори очакват безработицата в САЩ да нараства още

Равнището на безработицата в САЩ не е достигало 10% от юни 1983 г., но скоро може да се върне при това неприятно ниво. Най-близката възможност за това е днес, когато Департаментът по труда публикува месечния си отчет за безработицата.

Дори и след като икономиката започва да показва признаци на живот, някои работодатели все още съкращават работни места и много от тях са не са склонни да наемат персонал след продължаването на най-лошата рецесия от 1930-те години насам.

Връщането към безработица от 10% може да постави политически проблеми пред президента Барак Обама, който одобри амбициозния стимулиращ пакет за $787 млрд. през февруари с намерението да спаси или създаде 3.5 милиона работни места до края на 2010 г. Админисрацията каза малко по-рано, че са били спасени около 1 милион работни места.

Обвиненията на републиканците, обаче, са, че стимулите са били скъп неуспех, като са били загубени около 3 милиона работни места по време на програмата.

Департаментът по труда на САЩ се подготвя да публикува данните за безработицата за септември днес. Икономистите на Wall Street очакват безработицата да нарасне леко до 9.8% от 9.7% през август. Прогнозира се работодателите да са съкратили 180 000 работни места, което би било малко по-малко от август 2008 г.

Обама каза в реч по-рано тази седмица, че неговите усилия са довели до неуспех при свободното падане на икономиката, въпреки че той си празнава, че пазарът на труда не се е подобрил.

Също в петък Търговският департамент на САЩ се подготвя да публикува отчет за поръчките за промишлеността през август, които включват дълготрайни и недълготрайни стоки. Икономистите очакват поръчките за промишлеността да нараснат с 0.7%, следвайки покачването от 1.3% през юли.

Но възможността за изненади съществува. Прогнозите на икономистите за тези данни през август варират от спад с 1.5% до покачване с 2.1%.

Отчетите ще излязат след обезкуражаващите икономически данни, които бяха публикувани в четвъртак.

Първоначалните заявки за социални помощи в САЩ нараснаха повече от очакванията миналата седмица до 551 000, предаде Департамента по труда.

Фабриките се борят за продължително възстановяване. Измерителят на производствената активност е 52.6 пункта през септември, показва изследване на института Institute for Supply Management – достатъчно, за да сигнализира растеж за втори пореден месец, но все още е надолу за август.

И въпреки че потребителското харчене скочи най-много от близо осем години през август, отчасти заради програмата на правителството Кеш за брички, икономистите се питат дали подобрение може да бъде продължително. Те отбелязват, че домакинствата застават лице в лице с по-ниски заплати, свито кредитиране и други обстоятелства.

Икономиката не се придвижва бързо от рецесия към експанзия. Пътят й е много колеблив, казват анализатори.

Новините удариха по фондовия пазар, който падна рязко. Dow Jones се понижи с 203 пункта.

Потребителското харчене скочи повече от очакваното с 1.3% през август, предаде Търговският департамент в четвъртък. Това е най-голямото му покачване от октомври 2001 г., когато страната се възстановяваше от терористичните атаки на 11 септември.

Икономистите се страхуват, че слабият растеж на приходите означава, че скокът в потребителското харчене няма да продължи дълго. Потребителското харчене е жизненоважно за възстановяването, понеже представлява около 70% от икономическата активност.

Много икономисти вярват, че икономиката ще нарасне отново през току що изтеклото тримесечие, вероятно с 3% или повече. Други, обаче, очакват растежът да бъде анемичен, с около 0.8% през последните три месеца на годината и икономиката да се представи малко по-добре през следващата година.

Добрата новина е, че икономиката ще бъде на позитивна територия, но все още няма да нараства бързо, допълват те.

Слаб растеж като този може да не бъде достатъчен да понижи безработицата. Икономисти прогнозират, че тя ще удари връх от 10.4% около средата на следващата година. Рецесията вече елиминира почти 7 милиона работни места.

Отделен отчет от Търговският департамент показа, че разходите за строителството са нараснали с 0.8% през август, включително най-голямото нарастване в активността на пазара на жилища от близо 16 години. Но пък разходите за офис сгради, хотели, търговски центрове и правителствени проекти се понижават.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *