Английската централна банка запази основната си лихва от 0,5%

На днешното си заседание Английската централна банка (АЦБ) очаквано запази без промяна основната британска лихва в рекордно дъно от 0,5% въпреки спадащата безработица и продължаващия силен икономически растеж Причината е , че по-ниските петролни цени свалиха инфлацията във Великобритания далеч под целевото ниво от 2,0%, пише bnr.bg.

В същото време АЦБ запази без промяна и размера на „замразената“ програма за покупки на британски облигации в 375 млрд. паунда.

За последно банката направи промени в основната лихва на страната, понижавайки я с 50 базисни пункта до рекордно дъно от 0,5% на заседанието на 5-и март 2009-а година. АЦБ повиши за последно своята програма за „количествени улеснения“ с 50 млрд. паунда на заседанието през юли 2012-а година.

Решението беше напълно очаквано от участниците на финансовите пазари, след като британската инфлация се понижи в края на 2014-а година до едва 0,5% от 1,0% през ноември, отдалечавайки се съществено от целевия ценови прицел на АЦБ за инфлация от 2,0 процентни пункта.

По-голям интерес за участниците на финансовите пазари ще представлява т.нар. „Тримесечен инфлационен доклад“ на АЦБ (новите прогнози за икономическия растеж и за инфлацията във Великобритания), който ще бъде публикуван на 12-и февруари, докато стенограмата от днешното заседание на банката ще бъде оповестена на 18-и февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *