Еврокомисията прогнозира ръст от 0,8% за България

Всички членки на Европейския съюз ще отбележат икономически ръст през 2015 г. Такава поне е прогнозата на Европейската комисия,съобщиха от самата институция.Тя не е била толкова оптимистична от 2007 г. насам.

Очакваният икономически ръст за България през 2015 г. все пак остава доста скромен – 0.8% за тази година, а за 2016 г. – 1%. Безработицата в страната се очаква плавно да намалява – от 11.7% за миналата година до 10.9% през 2015 г. и да достигне 10.4% през 2016 г.

Предвижда се в течение на годината икономическата активност в ЕС и еврозоната да нарасне умерено, а през 2016 г. да се засили допълнително. Съгласно прогнозите растежът през тази година ще се повиши до 1,7 % за целия ЕС и до 1,3 % за еврозоната. През 2016 г. се очаква годишният растеж да достигне съответно 2,1 % и 1,9 % благодарение на по-високото вътрешно и външно търсене, експанзионистичната парична политика и неутралната като цяло фискална политика.

Изгледите за растежа в Европа все още са ограничени поради неблагоприятната инвестиционна среда и високата безработица. Все пак от есента насам се забелязват редица значими благоприятни тенденции. Цените на нефта намаляват по-бързо отпреди, еврото значително се обезцени, ЕЦБ обяви политика на увеличаване на паричната маса, а Европейската комисия представи своя План за инвестиции за Европа. Всички тези фактори оказват положително, макар и умерено, влияние върху растежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *