Анкета: Покупките на жилище с ипотечен кредит все по-популярни

Ангел Милев

Покупката на жилище с ипотечен кредит става все по-популярен избор за финансиране на инвестицията, сочат резултатите от анкета на Investor.bg.

Общо 15 на сто от близо 1 500 отговорили посочват, че вече са купили жилище с ипотечен кредит и в момента го изплащат, а други 18% – че планират такава покупка през следващите 12 месеца. Около 19 на сто от анкетираните пък предвиждат да направят такава покупка в даден момент, но все още не са решили точно кога.

Според Павел Цанев, управляващ съдружник в Лега Консултинг, компания, която предоставя консултантски услуги в областта на недвижимите имоти и правните въпроси, настроенията на пазара относно закупуването на имот чрез банков кредит клонят към готовност, като значителна част от купувачите на имоти, и най-вече апартаменти, използват банков кредит за финансиране на покупката.

Според него причините за това са главно желанието на повечето хора у нас да притежават собствен дом, предпочитанието да изплащат банков заем, вместо да плащат наем и понижените от банките лихвени нива.

По думите на Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания Кредит Център, от началото на годината се наблюдава засилен интерес към търсене на ипотечни кредити. Той посочва, че около 20 на сто от покупките на жилища се извършват с помощта на ипотечни заеми.

„Хората видяха, че такава покупка не е толкова трудна, банките също предлагат все по-гъвкави условия, а очакването страната ни да се присъедини към ЕС дава на купувачите сигурност“, коментира Тошев.

От друга страна обаче, обемът на ипотечните кредити е все още доста по-малък в сравнение дори с Централна Европа.

Според 18 на сто от участниците в анкетата ипотечните кредити в момента в България не са изгодни и затова не планират да ги използват като начин за финансиране. Десет на сто са отговорили, че ще търсят други начини за финансиране, а 20 на сто не смятат да купуват имот в близко бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *