Богати и студенти оптимисти за Европа

ГЕРБ губи позиции, подкрепата за управляващите расте

80 на сто от българите се боят от ценови шок

Всеки втори българин очаква да обеднее след приемането ни в Евросъюза. 63% обаче считат, че от 1 януари 2007 г. икономиката на страната ни ще тръгне във възходяща посока. Според данните от проучването оценката от доклада на Еврокомисията не е изненадала по-голямата част от българите. За 50% от предприемачите докладът е бил според очакванията. Хората между 30 и 50 години са очаквали по-добри резултати. За 44,9% от симпатизантите на БСП, 52,4% от симпатизантите на ДСБ и 43,7% от тези на ГЕРБ докладът е според очакванията. На предстоящите президентски избори от реалистично преценилите достиженията на страната ни 55,5% смятат да гласуват за двойката Първанов – Марин, 12% – за тандема Сидеров – Шопов, 4,4% – за Беронов – Николова, а 3% – за кандидатите Марков – Иванова.

Мнозинството от анкетираните – 36%, считат, че сегашното правителство има най-голям принос България да се присъедини към Евросъюза, а вината за това, че в доклада има критики към страната ни, е на предишните правителства. 29% от запитаните са на коренно противоположното мнение. Според тях заслугата за приемането ни в съюза е на предишните правителства, а вината за критиките е на сегашните управляващи.

Българите са разделени наполовина в своите очаквания за жизнения си стандарт след приемането в ЕС: 45% смятат, че промените ще са в положителна посока. Най-убедени в това са хората с висше и полувисше образование, предприемачите и студентите. За 43% от хората обаче промените ще са в отрицателна посока, като това важи с най-голяма сила за хората над 50 години. Всеки втори работник очаква да се понижи жизненият му стандарт. По-голямата част от самоопределящите се като роми и турци се надяват на положителни промени като цяло. Подкрепящите ДСБ, ГЕРБ и БСП са позитивни в своите очаквания.

40,4% от анкетираните очакват доходите им да се увеличат след 1 януари 2007 г. В столицата и областните градове надеждите са доходите да нараснат, а хората от малките градове и селата са убедени, че портфейлът им ще изтънее. Привържениците на ДСБ и НДСВ са оптимистично настроени, докато подкрепящите „Атака“ смятат, че джобът на българина ще олекне.

70% от анкетираните очакват да има строг контрол върху управлението. Електоратът на ДСБ, ГЕРБ и „Атака“ са на мнение, че контролът ще се влоши.

58,4% от българите имат опасения, че европейските фирми постепенно ще изтласкат българските от пазара. 63,9% от висшистите са на това мнение. Жителите на по-малките градове са спокойни за функционирането на българските фирми, а притесненията са главно от страна на столичани и хората от аграрния сектор.

Как събитието се е отразило на съотношението между политическите сили у нас?

Позициите на управляващите формации са се подобрили – доверието към БСП и НДСВ е нараснало, увеличена е и електоралната подкрепа за тези политически сили. При ДПС, СДС и ДСБ не се констатират промени спрямо предходния месец. Най-сериозно са се влошили позициите на ГЕРБ – тази формация е преполовила влиянието си за изтеклия месец. За сметка на това подкрепата за „Атака“ бележи чувствителен ръст, като регистрираните стойности са близо до числата, предхождащи известния инцидент на магистрала „Тракия“, който вкара тази политическа сила в остра криза.

Разбира се, върху цитираните промени влияят множество фактори и особено протичащата президентска кампания, но възприетото преобладаващо като позитивно събитие, наречено приемане на България в ЕС, дава най-силно отражение върху моментното разположение на силите на вътрешнополитическия терен.

Данните са от изследване, осъществено от агенция АФИС по поръчка на в. „Стандарт“. В периода от 26 до 30 септември 2006 година са интервюирани 1443 български граждани над 18-годишна възраст в София, областните центрове, малките градове и селата. Изводите са представителни за общественото мнение в страната. Заглавието е на редакцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *