Аптеките си чакат парите от НЗОК за втората половина на октомври

Аптеките все още не са получили парите за безплатни лекарства за втората половина на октомври, заявипред БНРпредседателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
В края на миналата година аптеките предупредиха, че заради забавените разплащания на касата може да спрат да отпускат на пациентите скъпоструващи лекарства. Тогава НЗОК плати част от задълженията си и пое ангажимент да преведе остатъка в началото на новата година.
Засега фармацевтите се справят, но аптеките, които работят с тези лекарства, стават все по-малко, каза Костов:
„В интерес на истината искам да отбележа, че това е може би заради финансовото състояние на държавата и заради малкия процент, който плаща касата в България, но здравната каса в България се държи доста стабилна. Това е във връзка с проучването ни в околните страни какво се случва. В Гърция с близо една година закъснява здравната каса, в Румъния не е платила за февруари миналата година. В Сърбия за шест месеца закъснява, в Словения с една година. Може би трябва да се радваме на това, което е в момента, но аптеките в България изживяват доста тежкодори и това малко закъснение.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *